Znakovi koji ukazuju na to da je vreme da menjate ERP

30 Mar 2023

Pitate se da li je ikada pravo vreme da promenite svoj ERP sistem? Niste sami.

Većina menadžera ili vlasnika kompanija će reći da nemaju vremena, osoblja ili budžeta da se pozabave promenom ERP sistema. Činjenica je da nikada ne postoji idealno vreme za promenu.

Promena vašeg ERP softvera može izgledati kao zastrašujući i skup projekat, ali naknadni dobici povećane efikasnosti i poboljšanih operacija čine to dobrom dugoročnom investicijom. Ali dugoročna ulaganja i dalje nisu dobar argument za prelazak na novi sistem. Postoji razlog zašto se ljudi drže starijeg softvera: promena softvera utiče na celu organizaciju i postoji strah od promena.

Ako prihvatite činjenicu da će se vreme, obuka i poremećaji u organizaciji isplatiti, postoje bolji razlozi da pređete na novi ERP softver, posebno u oblaku.

Ukoliko se prepoznajete u bar 3 znaka, možda je vreme da razmislite o novom poslovnom softveru.

1. Neefikasnost košta

postoje efikasniji načini za obavljanje rutinskih poslovnih zadataka. Tehnologija se brzo menja, a otpad od neefikasnih procesa je skriveni trošak, posebno za softver koji nije u oblaku. Zastareli ERP sistem takođe sve više preusmerava resurse na održavanje umesto da vam omogućava da usredsredite novac i energiju na rešavanje stvarnih problema.

2. Poslovne potrebe su prerasle mogućnosti poslovnog softvera

U početku, kada ste se odlučili za softver, on je zadovoljio vaše trenutne potrebe. Važno je da poslovni program podržava rast kompanije. Pogotovo ako se postepeno povećavaju troškovi održavanja i kada se povećava broj zaposlenih u timu. ERP treba da podrži i pojednostavi rast vašeg tima, a ne da ga ometa ili stvara više posla.
Pored toga i dinamika vašeg posla se promenila. Direktori kompanija često rade sa zaposlenima ili imaju filijale na udaljenim lokacijama. Rad sa jednim poslovnim modelom koji zavisi od centralizovane kancelarije jednostavno više nije efikasan. Poslovni program mora biti povezan sa svim lokacijama i imati ažurne informacije o računima, akcijama i sl.

3. Poslovni program ne prati potrebe kupaca

Kupci, dobavljači i partneri očekuju direktan pristup podacima o obračunu, otpremi i zalihama. Oni ne žele da pozovu nekoga da bi dobili ove informacije, a vi ne želite da pravite nepotrebne pozive. Stariji sistemi nisu dizajnirani za pristup više korisnika i manje su orijentisani na korisničku podršku. ERP rešenje u oblaku može da obezbedi trenutni pristup informacijama u realnom vremenu sa bilo kog mesta. PANTHEON Granula B2B onlajn naručivanje omogućava dobavljačima da njihovi partneri sami kreiraju porudžbine u procesu veleprodajnog poslovanja.

4. Nemate pristup informacijama u realnom vremenu

Potreba za traženjem najnovijih informacija usporava kritično donošenje odluka i smanjuje sposobnost rešavanja problema. S mogućnostima poslovne inteligencije koje su dostupne u današnjem poslovnom okruženju zasnovanom na podacima, ključno je dodati interpretativnu vrednost ovim informacijama. Morate da znate koji delovi vašeg poslovanja rade, a koji ne – i to morate odmah da znate kako biste mogli brzo da reagujete.

5. Vaš ERP nije usklađen sa zakonskom regulativom

Zakonodavstvo se menja svake godine, a ponekad i češće. Za mnoge kompanije, zahtevi za usklađenost sa propisima se stalno menjaju. Softver za poslovanje u oblaku omogućava ERP-u da ide u korak sa promenljivim zahtevima. eFakture, eFiskalizacija, ePDV – da li to sve funkcioniše kako bi trebalo?

Ako tražite način da ostvarite pravi uticaj na svoje troškove, povećate efikasnost i potencijal za rast, sada je pravo vreme da razmislite o promeni svog poslovnog programa. Videćete povećanje vremena i efikasnosti skoro odmah, a oslobađanjem svog IT tima od vremena i troškova održavanja lokalnog ERP softvera, moći ćete da iskoristite svoje vreme i budžet za razvoj vašeg poslovanja.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X