,

Sve što želite da znate o eFiskalizaciji a niste imali koga da pitate

17 Feb 2022

Svega dva meseca nas dele od 30. aprila kada fiskalne kase odlaze u istoriju, ustupajući svoje mesto elektronskim fiskalnim uređajima. Iako proces tranzicije prema navodima državnih zvaničnika teče po planu, obveznici fiskalizacije suočavaju se sa mnogim dilemama i nedoumicama, postavljajući sebi i drugima pitanja na koja često ne postoji jedinstven i nedvosmislen odgovor.

Da li su fiskalna kasa i elektronski fiskalni uređaj ista stvar?

I fiskalne kase do sada i sada aktuelni novi elektronski fiskalni uređaji imaju osnovnu funkciju evidentiranja prometa roba i usluga na malo. Iako je razlika u nazivima minimalna, kada kažemo “fiskalni uređaj”, mislimo isključivo na nove uređaje koji su predmet eFiskalizacije, iako ih po inerciji mnogi ipak i dalje nazivaju “kasama”.

Najbitnija razlika među njima tiče se modula za direktno povezivanje elektronskog fiskalnog uređaja sa Poreskom upravom, što stare kase nisu imale.

Da li fiskalni uređaj mora da bude u hardverskom obliku?

Ne mora. Postoje aplikacije koje se mogu koristiti umesto hardverskog fiskalnog uređaja. Za razliku od starog sistema fiskalizacije koji je zahtevao hardversku fiskalnu kasu ili fiskalni stampač, novi sistem dozvoljava da se koriste i potpuno softverske kase, a računi štampaju na običnim štampačima bez ugrađenog fiskalnog modula.

Poreska uprava je naknadno uvela obevezu da svaki obveznik u svakom svom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji mora da obezbedi nesmetan rad i najmanje jedan elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni (lokalni) procesor fiskalnih računa (L-PFR) koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze.

Kombinacija korišćenja PFX fajla (forme bezbednosnog elementa) uz V-PFR procesor su namenjeni isključivo za web prodavnice.

Da li je potrebno vratiti iznos subvencije?

Odgovor je – ne. Sve što obveznik fiskalizacije, odnosno korisnik subvencije mora da učini jeste da otkuca bar jedan fiskalni račun na bilo koji iznos najkasnije do 30.04.2022.

Da li je moguća prerada starih fiskalnih kasa u nove uređaje?

Većina proizvođača ne nudi takvu opciju, a oni koji su je najavili prelaze ćutke preko činenice da će cena biti takva da neće biti isplativno vršiti konverziju iz kase u e-fiskalni uređaj. Izvesno je da će njaveći broj starih kasa završiti kao elektronski otpad.

Da li web prodavnice moraju da izdaju papirne fiskalne račune sa QR kodom?

Za web prodavnice je ostavljeno rešenje gde se bezbednosni element dobija u vidu PFX fajla (a ne smart kartice), a umesto obaveze štampanja računa, obveznik je dužan da pri svakoj prodaji generiše za kupca hiperlink ka PDF fajlu koji zapravo predstavlja fiskalni račun u isključivo elektronskoj formi i koji sadrži sve propisane informacije. Dakle, web prodavnice moraju izdavati elektronske račune, ali ih ne moraju štampati.

Može li fiskalni račun sadržavati reklamne poruke?

Da. Te poruke moraju da budu u skladu sa Zakonom o oglašavanju RS.

Da li obveznik sme da izda fiskalni račun van utvrđenog radnog vremena maloprodajnog objekta? Šta ako se desi prekid internet veze?

Da. Račun se izdaje za svaku isporuku dobara ili izvršenu uslugu za koju postoji zakonska obaveza izdavanja, nezavisno od radnog vremena maloprodajnog objekta.

U slučaju prekida internet veze, obveznik fiskalizacije mora dostaviti Poreskoj upravi podatke o izdatim fiskalnim računima odmah po ponovnom uspostavljanju Internet veze, a najkasnije u roku pet dana od dana izdavanja računa.

Jednostavno i pouzdano rešenje

Pojedina rešenja, poput onih koje je razvio Datalab, prilagođena su potrebama različitih obveznika fiskalizacije. Obveznici koji su već korisnici PANTHEON ERP program bez ikakvih problema mogu da izvrše potrebna prilagođavanja poslovanju, samo uz nabavku L-PFR modula i štampača.

PANTHEON MOBILNE KASE su idealno rešenje za uslužne delatnosti, prodajne aktivnosti na terenu, male prodavnice i rad na pijacama, dok PANTHEON Web Light omogućava pristup sistemu sa bio kog mesta putem Google Chrome web pregledača i njime se brzo i jednostavno izdaju fiskalni računi.

Svima koji žele da saznaju više na raspolaganju je Priručnik za eFiskalizaciju.

Ulaskom procesa eFiskalizacije u završnu fazu, polako se otklanjaju razne nedoumice u vezi sa njim. Uz aktivnu ulogu Poreske uprave i inicijative obveznika fiskalizacije, sva sporna pitanja bi trebalo postepeno da budu rešena, kako bismo od 1.05. imali u potpunosti funkcionalan sistem.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X