Koliko vremena i IT resursa zapravo štedi ERP?

8 нов 2017

ERP softver integriše poslovanje različitih delova kompanije u jednu celinu. Omogućava nam da upravljamo svim poslovnim procesima – od plana do kontrole – u kompaniji. Tako smo sigurni da imamo ključne informacije u pravo vreme, što je neretko od ključnog značaja kod donošenja strateških odluka.

Pored značaja za menadžment, ERP softver ima i svoju važnu ulogu u operativi. On rad zaposlenih čini efikasnijim. Posledično, ERP softver štedi nam resurse i vreme. Pogledajmo na konkretnim primerima uštede vremena i resursa IT-ija.

1. Integrisani finansijski podaci

Kada zahtevate finansijski izveštaj i dobijete više verzija izveštaja iz različitih odeljenja, postavlja se pitanje – šta onda? Da li zaposliti novog čoveka ili povećati obim posla postojećem zaposlenom. Finansije šalju svoje podatke, prodaja svoje, kao i ostala odeljenja. Puno je posla za analitičare ili saradnike iz IT odeljenja dok sve ove izveštaje objedini u jedan finalni izveštaj koji će pokazati jedino ispravno stanje. ERP objedinjuje sve podatke i generiše traženi izveštaj sa svim podacima o finansijskom poslovanju kompanije, koje ste zahtevali bez potrebe da imamo čoveka koji će za izradu istih potrošiti sate vremena, koje plaćate.

2. Integrisani nalozi kupaca

ERP rešenje prati sve – od naloga kupca do završetka kompletnog procesa, što znači da se isti aktivira unosom narudžbine kupca i ostaje aktivan sve dok se roba ne isporuči kupcu i finansije ne potvrde da je novac zaista na računu. Na ovaj način kompanija može veoma lako da prati ceo proces izvršenja naloga i svakako ga iskoristiti dalje za koordinaciju procesa proizvodnje sa stanjima u magacinima. To može i ukoliko imamo više lokacija koje su fizički odvojene.  U slučaju da nemamo ERP rešenje u većini slučajeva analitičar ili saradnik u IT sektoru moraju svaki dan kontrolisati sve naloge kupaca, i na istim menjati statuse u skladu sa pristiglim informacijama ili razmenjivati nalog između dve različite aplikacije što svakako oduzima mnogo vremena.

 

3. Standardizacija i ubrzanje procesa proizvodnjee

Sve kompanije koje se bave proizvodnjom, a posebno one koje otkupe drugu kompaniju, i integrišu je u svoj poslovni sistem, u dosta slučajeva otkriju da se za isti proizvod koriste različite metode izrade. Utrošak materijala i sama evidencija proizvodnje se mora raditi sa dve ili više aplikacija ili moramo zaposliti saradnika iz IT sektora koji bi radio export fajlova ili da ručno ispisuje fajlove za razmenu. U nekim kompanijama se stvaraju i dodatni troškovi upravo zbog rada koji je potreban da bismo imali tačna stanja. Sa ERP rešenjem dobijaju se standardizovane metode automatizacije nekih procesa proizvodnje što u velikoj meri štedi vreme, povećava produktivnost i smanjuje broj neophodne radne snage.

4. Smanjenje lagera

ERP rešenje omogućava da procesi u proizvodnji prolaze bez situacija koje nam stvaraju probleme i svakako unapređuje vidljivost procesa izvršenja naloga unutar kompanije. Ovo nam omogućava da sa jedne strane smanjimo lager sirovina koje koristimo u procesu proizvodnje a sa druge strane smanjuje lager gotovih proizvoda u definisanim skladištima. Na ovaj način nemamo potrebu da angažujemo osobu iz IT sektora, koja bi u slučaju da nemamo ERP rešenje morala obezbediti razmenu ispravnih podataka putem više aplikacija, ili peške, putem sirove obrade podataka.

5. Standardizacija informacija o ljudskim resursima

Posebno je bitno naglasiti i ovu stavku za kompanije koje imaju više poslovnih jedinica kako mogu na lakši način pratiti informacije o utrošenom vremenu kao i lakše komunicirati sa zaposlenima. Zamislite samo situaciju da dobijete 8 izveštaja iz 8 poslovnih jedinica, a isti se sastoje od više podvrsta izveštaja i pokazuju sve relevantne podatke o zaposlenima. IT osoba ili analitičar će potrošiti mnogo vremena za izradu finalnog izveštaja koji može biti upotrebljen kao validan. Isti je moguće dobiti iz ERP-a na zahtev.

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo da obuhvatimo sve pojedince, zaposlene, saradnike, partnere i korisnike sa kojima svakodnevno učimo, stičemo i razmenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rešenja. Bez svih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovno i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad važi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje deli sa vama! Podelite dalje…

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X