Zašto su sigurnosne kopije od izuzetnog značaja?

26 Jan 2022

Verovatno svaki put kada pomislite na sigurnosnu kopiju, pomislite na reč “neprocenjivo”. Izrada sigurnosne kopije traje samo nekoliko minuta, ali može uštedeti mnogo vremena i truda, a pre svega brige. Uglavnom možemo podesiti sigurnosnu kopiju kao automatski zadatak koji će se svakodnevno čuvati na sigurnom mestu, a mi možemo biti bezbrižni.

Ako ste ikada u nedoumici oko potrebe za sigurnosnom kopijom, uzmite u obzir sledeću statistiku:

  • 93% kompanija koje su izgubile svoje podatke 10 ili više dana podnelo je zahtev za bankrot u roku od jedne godine od nesreće. [i]
  • Čak 70% svih kompanija pogođenih velikim požarom i izgubi pristup serverima odnosno podacima, prestaje sa radom u roku od pet godina, od čega 30% u roku od jedne godine. [ii]
  • 7 od 10 malih preduzeća koja dožive značajan gubitak podataka prestaju sa radom u roku od jedne godine. [iii]

Ovo su samo neke brojke, ali one dokazuju da je pravljenje rezervnih kopija razumna poslovna odluka. Sada, pogledajmo ovaj proces detaljnije.

Neverovatno je kako se retko kompanije odlučuju za uslugu sigurnosne kopije, iako je to proces koji je zapravo ključan za kontinuitet poslovanja. Rezervna kopija se često tretira kao osiguranje – kupljena i zaboravljena dok potreba za njom ne postane očigledna. Istina je da korišćenje cloud usluga pruža veću sigurnost podataka nego na lokalnim serverima. Usluge u oblaku nam pomažu da sarađujemo i povezujemo se bez obzira na to gde radimo. Ali samo zato što stalno stvaramo podatke u oblaku ne znači da imamo potpunu kontrolu nad njima.

Razmotrite sledeće primere:

  • Nenamerno obrišemo sve e-mailove na nalogu elektronske pošte.
  • Obrišemo podatke bivšeg zaposlenog bez prenosa podataka na drugu lokaciju.
  • Slučajno prenosimo virus koji se širi na druge lokalne računare.
  • Došlo je do kvara na računaru koji čuva sve podatke koje još nismo uspeli preneti u oblak.
  • Neko ukrade računar.
  • Dogodi se prirodna katastrofa (poplava, požar itd.).

Koliko bi vremena trebalo da se oporave svi vaši podaci i ponovo uspostavi poslovanje ako se dogodi jedan od ovih scenarija? I koliko bi vas to koštalo? Za efikasno rešavanje ovog problema postoji sigurnosna kopija u oblaku.

Gubitak podataka košta

Većina korisnika računara nekad se suočila sa gubitkom podataka. Ako izgubite nekoliko minuta rada ili izbrišete nebitne datoteke, posledice nisu katastrofalne. Šta ako izgubimo svu dokumentaciju kompanije i kupaca?

Većina se zbog ovoga ne brine, jer nam ni ne pada na pamet da bi se takav scenario mogao dogoditi. Svi previše verujemo u kompijutersku opremu, koja je, kao i sve stvari, kvarljiva. Mnogi ljudi nisu svesni ozbiljnosti ovog problema, uglavnom zato što ne vide vrednost u digitalnim podacima, a ni u zaštiti podataka, posebno nepotrebnih troškova, npr. iznajmljivanju serverskog prostora na udaljenoj lokaciji.

Zapravo, digitalni podaci takođe koštaju. Njihova vrednost može se proceniti izračunavanjem koliko bi koštalo da se svi izgubljeni podaci moraju ponovo inventarisati. Zamislite samo koliko bi nam vremena trebalo da ponovo unesemo sve podatke – pod uslovom, naravno, da ih uopštee možemo oporaviti.

Šta je sigurnosna kopija u oblaku?

Sigurnosna kopija u oblaku omogućava kompaniji da pošalje kopiju svih podataka u oblaku na udaljenu lokaciju u oblaku gde je zaštićena od potencijalnih katastrofa i odakle se može vratiti ako su lokalni podaci ugroženi kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja.

Osim zaštite od gubitka podataka ili virusa, mnoge kompanije moraju osigurati podatke u oblaku kako bi ispunile industrijske standarde ili propise.

PANTHEON sigurnosna kopija

Sigurnosna kopija sa PANTHEON-om znači da čuvamo kopiju PANTHEON baze podataka u data centru Telekoma Srbija, koju koristimo na našem serveru. Na ovaj način automatizujemo svakodnevnu izradu  sigurnosne kopije najvažnijih podataka kompanije. Postavljanjem odgovarajućih opcija u PANTHEON-u, vaši podaci mogu biti sačuvani jednako bezbedno kao oni za korisnike PANTHEON Cloud-a sa rezervnim kopijama i mogućnošću vraćanja podataka za poslednjih 7 dana, poslednja četiri petka i poslednjih 12 meseci.

 

Izvori:

[i]               National Archives & Records Administration, Washington, DC.

[ii]             Home Office Computing Magazine

[iii]            DTI/Price Waterhouse Coopers

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X