,

Novosti i poboljšanja u modulu Proizvodnja

16 Okt 2020

Proizvodni modul u PANTHEON-u je u posljednjih nekoliko nadogradnji (verzije 1001900 i 1002000) dobio veliki broj značajnih unapređenja. Modul Proizvodnja je posle dugo vremena došao u fokus i u budućim build-ovima možete očekivati još bitnih unapređenja. Novosti u proizvodnji podjednako dolaze u obe verzije proizvodnog modula: jednostavnoj SE/ME proizvodnji i složenoj proizvodnji odnosno MF licenci.

Šta je novo u modulu Proizvodnja?

Za početak, user interfejs je od poslednjeg builda doživeo potpuni redizajn u obe verzije proizvodnje SE/ME i MF. Redizajniranje ima za cilj lakši pregled i pretraživanje radnih naloga kao i brži rad. Pored ovoga, dodali smo dve bitne novosti u MF licenci – popravku neusaglašenih proizvoda i produktne varijante, o kojima ćemo detaljnije u nastavku.

Novosti u panelu obrade radnih naloga

Novosti korisničkog panela nam omogućavaju mnogo lakši i brži rad. U gornjem delu panela dodati su redizajnirani filteri za pregled radnih naloga. Kreiranje sopstvenih filtera njihovo čuvanje i odabir su sada mnogo lakši. Filter po statusima radnih naloga je sada uveden kao integralni deo maske, jer radne naloge najčešće analiziramo i pregledamo prema fazi proizvodnje u kojoj se oni nalaze. Promena u jednostavnoj proizvodnji je što je sada pregled liste radnih naloga grupisan po bojama kao i u naprednijoj licenci za proizvodnju. Video snimke koji detaljno pokazuju novosti u panelu obrade radnih naloga možete pogledati na sledećim linkovima:

Lista radnih naloga

Lista radnih naloga obogaćena je sa dva detalja koji pojednostavljuju rad i čine listu preglednijom. Dodata je kolona „izrađeno“ koja vizuelno i nominalno prikazuje procenat u kojem je Radni nalog završen kao razliku između kolona: planirana količina i izrađena količina. Pored broja radnog naloga dodato je dugme za otvaranje panela izrade radnog naloga, tako da sada mnogo lakše možemo raditi na radnim nalozima na samoj listi bez potrebe da otvaramo čarobnjaka. Ovu novost možete pogledati ovde.

Detalji radnih naloga

Detalji radnih naloga odvojeni su sada kao poseban panel koji se može proširiti i sakrivati kao i koristiti kao odvojen prozor, koji možemo smestiti bilo gde na desktop (plivajuća forma). Ovo je posebno korisno ako imamo dva ekrana gde detalje radnih naloga kao poseban prozor možemo odvojiti na posebanom ekranu. Na jednom ekranu možemo imati listu svih radnih naloga koje smo isfiltrirali a na drugom možemo imati detalje radnog naloga kao što je proizvod, rok izrade i drugi detalji radnog naloga. Novost na prikazima detalja radnog naloga je prikaz slike proizvoda kao i tab Dokumentacija preko koga direktno sa radnog naloga možemo pristupati DMS modulu kojim možemo dodavati i pregledati svu dokumentaciju radnog naloga. Video za ove novosti pogledajte na ovim linkovima:

Datalab blog image

Pregled zaliha prilikom izrade radnog naloga

Kod izrade radnih naloga često nam se u praksi može pojaviti greška da nam određeni materijal nedostaje. U praksi, ukoliko imamo više skladišta u preduzeću, moguće je da se materijal koji nam je potreban nalazi na nekom od skladišta koji pre nismo direktno videli iz forme izrade RN. Od sada pregled zalihe po pojedinačnim materijalima je moguć pri samoj izradi RN, bez potrebe da idemo na ispise zalihe u modulu Robe. Pored toga što vidimo listu skladišta i zalihu odabranog materijala na njima, sada je moguće i direktno iz izrade birati materijal sa drugih skladišta bez potrebe da prvo pravimo prenosnicu na odgovarajuće skladište. Na ovaj način možemo lakše i brže pratiti zalihu i upravljati njenim kretanjem pri samoj izradi radnih naloga.

Rad sa proizvodnim varijantama

Jedna od dve novosti koje smo spomenuli je rad sa proizvodnim varijantama. Ova novost se nalazi samo u MF proizvodnji budući da su nam za nju potrebne alternative sastavnica proizvoda. Kombinacijom funkcionalnosti alternativnih sastavnica i serijskih brojeva sada kroz čitavu proizvodnju od sastavnica, narudžbenice, radnih naloga, planiranja proizvodnje kao i pregleda zalihe možemo pratiti i raditi sa produktnim varijantama. Kako podešavamo produktne varijante možete pogledati na ovom serijalu videa, koji objašnjavaju kako se postavljaju produktne varijante kao i kako se koriste u različitim delovima proizvodnje kao što je planiranje, obrada, prenos RN i sl.:

Vođenje radnih naloga za popravke

Još jedna novost u MF proizvodnji je vođenje Radnih naloga za popravku. Kod same proizvodnje na panelima obrade radnih naloga dodati su i unaprijeđeni prozori za beleženje neusaglašenih proizvoda koje možemo beležiti i stavljati na zalihu. Takve proizvode možemo kao kandidate povlačiti u Radne naloge popravke neusaglašenih proizvoda. Kako to izgleda u praksi možete detaljnije pogledati na ovim linkovima:

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X