Kako da odaberete pravi ERP za vaše poslovanje?

28 Feb 2024

Došao je dan kada ste rešili da je vreme da stavite tačku na dosadašnju praksu i sa Excel tabela pređete na pravi ERP softver za vođenje poslovanja. Iako izbor pravog rešenja za vas može delovati kao strašan zadatak jer postoji na stotine različitih rešenja, ideja ovog teksta je da vam pomognemo da odaberete rešenje koje će najbolje odgovarati vašem poslovanju.

Kao i uvek, potrebno je da u obzir uzmete nekoliko ključnih faktora pre donošenja odluke, ali i pravog provajdera koji će obaviti implementaciju. Ali, krenimo redom.Lokalno rešenje ili cloud?

Lokalno rešenje ili cloud?

Izbor između lokalnog (on-premises) i cloud ERP sistema je možda i najbitnija odluka u celom procesu. Cloud rešenja su praktična u pogledu budžeta i skalabilnosti, jer omogućavaju svim članovima vašeg tima koji koriste ERP da mu pristupe sa bilo kog mesta sa internet konekcijom, koristeći različite uređaje. Pored toga, cloud sistemi pružaju automatske nadogradnje, čime se eliminiše potreba za ručnim ažuriranjem i održavanje i osigurava se da uvek imate najnovije funkcije i bezbednosne zakrpe.

Iako neke kompanije biraju lokalne (on-premises) sisteme da bi zadržale kontrolu nad svojim podacima, moderni cloud sistemi danas nude naprednu tehnologiju, pružaju sigurno i automatsko bekapovanje podataka, eliminišući potrebu za ručnim poslovima. Pored toga, cloud ERP sistemi pružaju ekonomske prednosti u odnosu na lokalna rešenja, jer nemate veliki inicijalni trošak za skupim hardverom ili osobljem za održavanje servera, kao i kasnije troškove električne energije povezane sa održavanjem serverskih soba.

Definisanje zahteva za funkcijama ERP-a

Za početak, bilo bi dobro da imate spisak funkcija i mogućnosti koje vaš ERP treba da ispuni. On bi trebao da obuhvati i aspekte koji prevazilaze samo finansije i računovodstvo: bazični CRM, e-trgovina, upravljanje skladištima i zalihama, evidencija kadrova, obračun PDV-a, ali i neke specifične stvari: putni nalozi, carina, upravljanje proizvodnjom, obračun plata i slično. Ovo je bitno jer treba da razmislite i o vašim specifičnim poslovnim procesima i kako ERP sistem može da optimizuje operacije kako bi zadovoljio vaše kratkoročne i dugoročne strateške ciljeve.

Iako mnogi ERP sistemi imaju iste široke funkcionalnosti, razlika je uvek u detaljima. Svaka ERP aplikacija imaće nešto drugačiji pristup, sa različitim interfejsom, rasporedom, kao i potpuno različitim funkcijama i operacijama iza scene. Stoga je detaljna analiza vašeg poslovanja ključna za izbor odgovarajućeg ERP rešenja.

Pored pomenute analize, bilo bi dobro da ocenite svoje zahteve i rangirate ih prema prioritetu. Neki detalji će biti od vitalnog značaja za poslovanje, dok će drugi biti dobro došli, ali ne i obavezni. Naravno, ne treba se tu zaustaviti i uvek navedite neke koje biste voleli da vidite ako je to moguće.

Skalabilnost

Često se pri izboru ERP rešenja greši jer se posmatraju samo sadašnje poslovanje i sadašnji problemi. Razmišljanje o dugoročnom rastu vašeg poslovanja je ključno prilikom odabira ERP sistema. Želećete rešenje koje može da se prilagodi i raste kako se vaše poslovanje širi, izbegavajući potrebu za čestim alternativnim rešenjima ili značajnim prepravkama. Rešenja kao Pantheon nude jednostavnu skalabilnost, jer sa proširivanjem nemate troškove dodatnog hardvera ili infrastrukture. Umesto toga, jednostavno je dodati korisnike i proširiti funkcionalnost. Novi zaposleni i timovi se mogu brzo uključiti u sistem i sistem se može konfigurisati na daljinu, što znači da nema vremena kada su promene na sistemu nedostupne.

Čak je i međunarodno proširenje još jedan ključni aspekt gde je skalabilnost bitna. U ovakvim situacijama, podrška ERP rešenja za više jezika, valute i snažne mogućnosti izveštavanja o porezima u više zemalja olakšava vašu sposobnost upravljanja globalnim rastom. Ako planirate da istražite ili se proširite na nove tržišta bez kompleksnosti prilagođavanja ERP sistema različitim međunarodnim zahtevima, onda je ova mogućnost jako bitna za vas.

Kako se menjaju zahtevi vašeg poslovanja, verovatno ćete želeti da dodate nove funkcionalnosti. Sa modularnim pristupom rešenja kao što je Pantheon, jednostavno je dodati module za upravljanje različitim aspektima kao što su e-trgovina, ljudski resursi ili upravljanje zalihama i skladištima.

Integracija

Vaš cilj treba da bude glatka integracija ERP sistema sa vašim postojećim softverom, kako ne bi bilo kašnjenja i zastoja u poslovanju i kako bi se osigurala tačnost podataka. Zbog toga bi bilo dobro da utvrdite koliko dobro ERP sistem može da se poveže sa vašim CRM-om, platformom za elektronsku trgovinu i/ili drugim ključnim alatima koje koristite. Besprekorna integracija smanjuje ručni unos podataka i osigurava ažuriranje u realnom vremenu širom različitih sistema, poboljšavajući ukupnu efikasnost.

Sinhronizacija podataka takođe je vitalna, jer dobar ERP treba da pruži ažuriranja podataka u realnom vremenu kako bi se osiguralo da su svi sistemi uvek ažurirani, što je od posebnog značaja za tačne finansijske izveštaje, upravljanje zalihama i podatke o kupcima.

Izbor pravog ERP provajdera

Iako ćete izbor za pravi softver za vaše poslovanje rešiti u relativno kratkom roku, izbor pouzdanog i iskusnog ERP provajdera jednako je važan kao i odabir samog softvera. Potrebno je odabrati partnera sa dokazanim iskustvom u implementaciji ERP sistema, sa iskustvom u vašoj industriji, jer će od toga sigurno zavisiti uspeh implementacije.

Procenite njihovu stabilnost, reputaciju i sposobnost prilagođavanja softvera vašim poslovnim potrebama. Razmotrite faktore poput podrške migracije podataka, opcija obuke i usluga kontinuirane podrške kako biste osigurali uspešnu implementaciju ERP-a. Ovde ključne mogu biti studije slučaja, preporuke i reference klijenata, kako biste mogli da procenite njihovo iskustvo i ekspertizu. Proverite dostupnost podrške – pronađite provajdera koji nudi usluge više konsultanata i programera, a ne oslanja se samo na nekolicinu.

Želećete da izaberete partnera koji može da prilagodi ERP softver vašim specifičnim potrebama, a zatim ga prilagodi vašim budućim zahtevima. Dakle, proverite koje sisteme i metodologije projekta se koriste, da vidite da li se poklapaju sa vašim zahtevima.

Dobar ERP = Uspešno poslovanje

Odabir ERP rešenja je ključan za vaše poslovanje, jer ćete se u velikoj meri osloniti na njega. Stoga je bitno da potrošite dovoljno vremena i razmotrite navedene faktore, kako biste mogli da donesete pametnu odluku prilikom izbora ERP sistema i provajdera.

Pravo ERP rešenje može automatizovati procese, poboljšati komunikaciju između delova vaše firme, minimizirate greške i unaprediti operativnu efikasnost, što će dugoročno dovesti do rasta i uspeha vašeg poslovanja.

 

Za više informacija o PANTHEON ERP rešenju pozovite nas na 0114048604 ili nam pišite na prodaja@datalab.rs.

 

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X