,

Digitalizacija u metalnoj industriji doprinosi efikasnosti

8 Dec 2023

Proizvodnja metalnih proizvoda je industrija koja se temelji na velikoj preciznosti, gde moraju dostupnost materijala, proizvodni planovi i veštine radne snage biti usklađeni kako bi se ispunila očekivanja klijenata. Samo po sebi to predstavlja veliki izazov, ali proizvođači se takođe suočavaju s preprekama koje mogu dodatno otežati upravljanje profitabilnom proizvodnjom.

Poboljšana otpornost proizvodnje na različita ometanja

Promenjiva potražnja, sve skuplje sirovine i nedostatak kvalifikovane radne snage smanjuju marže i stvaraju veliki pritisak na operativnu uspešnost.

Tržišne uslove teško je kontrolisati, ali nova tehnologija omogućava proizvođačima da se koriste njome i postignu efikasnije i profitabilnije poslovanje. Poslovni programi prilagođeni proizvodnji omogućavaju proizvođačima da optimizuju procese, bolje ih planiraju te tako ubrzaju ispunjavanje rokova, smanje količinu otpada, efikasno iskoriste resurse i smanje troškove.

Ka većoj profitabilnosti putem poslovnog programa

Optimizacija rada – čak i proizvodnje – i samim tim boljeg poslovanja, ponekad proizlazi iz sitnih promena koje jedva primećujemo, ali zahtevaju pažnju. To može izgledati nemoguće, posebno ako sve procese i podatke vodimo ručno. Softver za planiranje proizvodnje upravlja i uzima u obzir sve korake, uključujući zaposlene i radne uređaje, te optimizuje svakodnevne operacije. Na taj način povezuje sve aspekte poslovanja pod jednim krovom. Digitalni alati omogućavaju uvid u sve podatke i osiguravaju dosledan i visokokvalitetan proizvodni proces.

Pri odabiru poslovnog programa važno je pronaći rešenje koje obuhvata specifičnosti pojedine industrije, jer to znači da je dizajnirano za tačno određene potrebe, kao što je proizvodnja. Početna investicija može biti veća, ali se obično vremenom pokaže da opšti program ne bi pokrio sve potrebe i da bi kompanija na kraju trebala više programske nadogradnje ili čak više rešenja koja nisu nužno integrisana međusobno.

Koje funkcionalnosti treba da sadrži poslovni program za proizvodnju?

Već prema naslovu, jasno je da poslovni program za proizvodnju donosi prednosti u odnosu na neka opšta rešenja. Ali, treba takođe obratiti pažnju na činjenicu da mnoga softverska rešenja za planiranje proizvodnje predstavljaju samo blage izvedbe općeg programa, što znači da neće pružiti mnogo specifičnih funkcionalnosti koje su potrebne za podršku stvarnoj proizvodnji, kao što je metalna industrija. U nastavku slijedi pet specifičnih područja koja bi trebala biti uključena u softversko rješenje kako bi pozitivno utjecalo na rad i učinkovitost proizvodnje u metalnoj industriji.

1. Planiranje materijalnih resursa

Važno je precizno planirati potrošnju materijala i time smanjiti količinu otpada – čime se upravlja troškovima. Najveći gubitak obično se događa pri potrošnji materijala. Pogotovo kod otežane opskrbe, s kojom su se kompanije suočile u posljednje vrijeme, izuzetno je važno da se materijal koristi precizno, što također utječe na ispunjavanje rokova isporuke. Integracijom tih podataka s planiranjem dostupnosti radne snage i strojeva pomažemo pokrenuti besprijekornu proizvodnu operaciju bez nepotrebnih troškova.

2. Sastavnice

Druga ključna funkcionalnost koju treba sadržavati poslovni program za proizvodnju je rad sa sastavnicama. Sastavnice su prvi, osnovni, najčešći i najvažniji element proizvodnog procesa. Postavljanje i pokretanje proizvodnog procesa puno je lakše ako su osnovne sastavnice jednostavne za unos i dalji rad. Takođe je korisno ako sastavnice omogućavaju dodatna podešavanja za pojedine tehnologe, kako bi se mogli pridržavati njihovih specifičnih zahteva.

PANTHEON Manufacture sadrži osnovne sastavnice, ali omogućava i individualno i prošireno pretraživanje. Preko templejta omogućen je i uvoz i izvoz osnovnih sastavnica iz Excel datoteke, pri čemu program stalno proverava moguće materijale i upozorava na greške. Radi olakšanog sveobuhvatnog rada, dodae su prečice za brži rad, prikaz slika materijala i direktna veza s eDokumentacijom.

3. Priprema ponuda

Kod izrade ponuda za klijente važno je imati sve podatke o proizvodnji na jednom mjestu – kako bismo znali da ćemo pokriti troškove i osigurati rokove isporuke. U tome pomažu proračuni troškova za potrebe materijala i radnih resursa, te proračun ostalih opštih proizvodnih troškova. Naravno, ti se troškovi menjaju zavisno od vremena, radnog mesta ili zbog promena u materijalnim troškovima i zahtevima radne snage, ali softver obuhvata sve dostupne ili poznate podatke i uzima ih u obzir pri pripremi ponuda.

4. Raspoređivanje radnog opterećenja

Planiranje proizvodnje je moguće samo na temelju dostupnosti materijala, kapaciteta mašina i zauzetosti radne snage u stvarnom vremenu. Softver može uzeti sve ove podatke u obzir i pripremiti raspored, te ga prilagoditi ako se bilo šta promeni tokom proizvodnje. Na primer, za jednu operaciju može biti potrebno više od jednog alata ili resursa prema tehničkim specifikacijama, bilo da je to redovno ili vanredno zbog mogućeg kvara.

Odgovor PANTHEON-a na ovo pitanje je funkcionalnost „Multiresursi“. Ona omogućava da za svaku pojedinačnu radnu operaciju odredimo korišćenje različitih resursa, tako da uz primarni određujemo i sekundarne, pa čak i tercijarne resurse. PANTHEON Manufacture osim toga omogućava da za svaki resurs odredimo podatke povezane s njegovom upotrebom: na primer, definišemo različite normative (vreme, verovatnoću upotrebe itd.). U praksi to znači da za jednu radnu operaciju planiramo više različitih mašina u različitom obimu, a program tokom određenih ili planiranih resursa neprestano izračunava normative i upozorava ako premašimo kapacitete. Postavljanje je moguće i u planiranim sastavnicama i sastavnicama radnog naloga.

5. Pregledna obrada radnih naloga

U proizvodnji su radni nalozi osnovni alat. Za učinkovit rad važno je da je radni nalog pregledan i omogućuje najbolji nadzor nad podacima na prvi pogled.

Radni nalozi u modulu Proizvodnja s PANTHEON Manufacture licencom su razumljivi, mogu uključivati slike i povezane dokumente, a uz vizualni prikaz napretka radne operacije u drvenoj strukturi jasno prikazuju fazu izrade. Dinamički filteri i odabir statusa olakšavaju pretraživanje i brzi odabir pravog naloga. U vremenskoj tablici možemo jednostavno premeštati raspored operacija, a program automatski zapisuje ovo vreme u sastavnice.

Proizvodnja metalnih proizvoda definitivno je industrija u kojoj nema mesta za greške. Međutim, ovaj sektor je još izazovniji zbog činjenice da je izrada metala višestepeni proces, tako da postoji mnogo područja gde se mogu pojaviti uska grla i posledično manja učinkovitost.

Softverska rešenja u ovoj industriji dodaju vrednost radu, omogućavajući proizvođačima da integrišu i automatizuju ključne procese – od ponuda i procene potrebnog rada do upravljanja zalihama i planiranja proizvodnje. Poslovni program uspešno povećava efikasnost proizvodnje planiranjem projekata od početka ponude do proizvodne linije, tako da krajnji proizvodi mogu biti u rukama klijenata što je brže moguće (u nekim slučajevima čak i isti dan). Takođe omogućava smanjenje smetnji u lancu nabavke razumevanjem kako dostupnost materijala i rokovi isporuke utiču na proizvodni plan i kako bi se izbegle nepotrebna kašnjenja. Softverska rešenja takođe donose sledeće prednosti:

  • Optimizaciju zaliha – nedostatak materijala vas nikada neće iznenaditi. Osim toga, optimizacija zaliha može sprečiti i prekomerno skladištenje zaliha, osim naravno kada su prekomerne zalihe korisne – nestabilne ili rastuće cene čelika, na primer, znače da je bolje imati veću zalihu.
  • Automatizaciju ručnih zadataka – svakodnevne procese obavlja tehnologija, a ne ljudi, što zaposlenima omogućava da se usmere na zadatke veće vrednosti (ili omogućava racionalizaciju radne snage).
  • Potpuno praćenje kroz  lanac dostave, proizvodnju i isporuku radi podrške klijentima, nadzora kvaliteta i usklađenosti s propisima u slučaju povlačenja proizvoda.

Ukoliko vas zanima više o PANTHEON rešenju u proizvodnji, možete nam pisati na prodaja@datalab.rs, pozvati nas na 0114048604 ili preuzeti naš priručnik za proizvodne delatnosti na sledećem LINKU.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X