Automatizacija, veštačka inteligencija i budućnost računovodstva

20 Dec 2023

Pojednostavimo kompleksno, automatizujmo jednostavno!

U savremenom poslovnom okruženju koje se brzo menja, digitalizacija je postala ključni faktor uspeha kompanija u svim industrijama. Ovaj trend važi i za računovodstvo. Digitalizacija računovodstvenih procesa donosi mnoge prednosti i poboljšanja koja mogu značajno uticati na efikasnost, kredibilitet i performanse kompanije. Zamislimo budući radni dan jednog računovođe…

Zamislimo budućnost…

U svetlu blještavog ekrana, računovođa, ispred kristalno čiste staklene površine svog holografskog monitora, započinje svoju svakodnevnu misiju u digitalnom okruženju. Njegovo putovanje započinje pritiskom virtuelnih tastera, pokrećući niz algoritamskih rutina koje prožimaju čitav sistem.

U tom svetu veštačke inteligencije, softverski algoritmi slažu podatke u korisne informacije poput najlepše simfonije. Računovođa ne započinje samo rutinsko vođenje knjiga, već zaranja u okean informacija, oblikujući tokove podataka uz pomoć mašinski naučene veštačke inteligencije. On manipuliše bezgraničnim digitalnim zapisima, okrećući stranice virtuelnih finansijskih izveštaja poput rukopisa neke drevne biblioteke.

Ruke lete po virtualnoj tastaturi i dohvataju digitalne finansijske pokazatelje koji zapljuskuju holografski ekran kao kakav analitički vrtlog brojeva. Uz pomoć veštačke inteligencije sagledava slike bilansa stanja i bilansa uspeha, uranjajući u svet matematičkih modela sa istančanim algoritmima koji otkrivaju skrivene trendove i potencijalne rizike.

Uz sposobnost da komunicira sa digitalnim entitetima i softverskim agentima, računovođa postaje posrednik između ljudskog sveta i domena veštačke inteligencije. Kroz ovu digitalnu simfoniju, pronalazi harmoniju između kompleksnih algoritama i suštinskih potreba poslovanja, transformišući numeričke podatke u vizije budućih poslovnih strategija.

Na kraju radnog dana, dok se svetla virtualne stvarnosti polako gase, računovođa se vraća u stvarni svet, ostavljajući iza sebe digitalnu matricu koju je oblikovao tokom dana. Svoju misiju zaokružuje zatvaranjem virtuelnih knjiga, spremajući se za novi dan avantura u ovom neuhvatljivom svetu računovodstva u eri veštačke inteligencije.

Domen realnosti

Kako da stignemo do gore opisane slike? Kako da izbegnemo greške pri unosu podataka, prekucavanje, potencijalne (nenamerne!) greške prouzrokovane ljudskim faktorom? Kako podići efikasnosti i produktivnost pojedinačnog knjigovođe, računovođe i cele računovodstvene agencije? Koliko se ljudskog rada može uštedeti i osloboditi za analizu i identifikaciju trendova i rizika poslovanja? To su pitanja o kojima razmišljamo kada razmišljamo o razvoju PANTHEONa za računovođe i o našoj zajedničkoj budućnosti.

Budućnost računovodstva donosi revoluciju koja će se ogledati u sveobuhvatnoj automatizaciji, progresivnom elektronskom poslovanju i sveprisutnoj integraciji veštačke inteligencije (VI). Ovaj amalgam tehnologija ne samo da će promeniti način na koji se obavljaju računovodstvene funkcije, već će i značajno unaprediti kapacitete i analitičke sposobnosti računovođa.

Automatizacija

Za početak svi podaci bi trebali biti na jednom mestu. Podaci bi trebalo da budu digitalni (eFakture) ili digitalizovani (DMS). Svim podacima i dokumentima bi se trebalo upravljati elektronski putem jednostavnih, definisanih i upravljivih poslovnih procesa (eProces). Samo tim redom možemo preći u automatizaciju.

Automatizacija će preuzeti monotone i rutinske zadatke poput knjiženja transakcija, elektronsko učitavanje dokumenata (elektronske fakture i sl.) smanjujući rizik od ljudske greške i oslobađajući resurse za analizu, identifikaciju i predikciju trendova poslovanja. Elektronsko poslovanje će omogućiti ne samo bržu, već i transparentniju razmenu podataka između poslovnih subjekata. Prelazak na elektronsko poslovanje pružiće bolje mehanizme za praćenje i evidenciju finansijskih transakcija, čime će se unaprediti efikasnost i tačnost celokupnog računovodstvenog procesa. Unapred definisani, ponavljajući elektronski procesi koji se mogu jednostavno kontrolisati kroz Pantheon omogućavaju korisnicima da sve svoje monotone i rutinske operacije prepuste računarima.

Putem sveobuhvatne elektronske dokumentacije povezane sa informacionim sistemom svima bi mogle biti dostupne relevantne informacije u svom izvornom obliku. Taj oblik može biti digitalni dokument ili verna slika tj. skenirani dokument originalnog dokumenta.

Automatizacija procesa u računovodstvu predstavlja ključnu evoluciju koja transformiše način na koji se poslovi obavljaju u ovoj oblasti. U skladu sa sve većim tehnološkim napretkom, računovodstvene funkcije postaju sve više usmerene ka automatizaciji radi povećanja efikasnosti, tačnosti i optimizacije resursa.

Jedan od ključnih aspekata automatizacije u računovodstvu je implementacija softverskih alata za automatizaciju procesa. Ovi alati omogućavaju automatizaciju rutinskih zadataka kao što su knjiženje transakcija, obrada faktura, generisanje izveštaja i praćenje finansijskih tokova. Kroz upotrebu softverskih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, računovodstveni procesi će biti brži, precizniji i manje podložni ljudskim greškama.

Jedna od ključnih koristi automatizacije procesa u računovodstvu je oslobađanje vremena zaposlenih od rutinskih zadataka. Ovo omogućava računovođama da se fokusiraju na analizu podataka, donošenje strategijskih odluka i pružanje vrednosti kroz dublje razumevanje finansijskih informacija. Umesto utrošenog vremena na manuelne zadatke, zaposleni mogu da koriste svoje veštine i stručnost kako bi pružili dodatnu vrednost preduzeću.

Takođe, automatizacija procesa u računovodstvu dovodi do povećanja tačnosti i smanjenja rizika od grešaka. Poslovni programi koji koriste tehnologije kao što su optičko prepoznavanje znakova (OCR) omogućavaju brzu analizu i prepoznavanje informacija sa dokumenata, smanjujući mogućnost ljudskih grešaka prilikom unosa podataka.

Međutim, važno je istaći da automatizacija procesa zahteva pažljivo planiranje i implementaciju. Preduzeća treba da budu pažljiva prilikom odabira softverskih rešenja, prilagođavanja sistema i obuke zaposlenih kako bi se osiguralo da proces automatizacije bude efikasan i optimalan.

Svi za jednog, jedan za sve – Računovodstvena konzola

Prednosti gore opisanih procesa su očigledne svakom pojedinačnom preduzeću, ali kako ih preslikati na sva druga preduzeća? Kako omogućiti računovođama da sa jednog mesta upravljaju brojnim bazama podataka svojih klijenata? Opisana slika iz uvoda mogla bi za koju godinu da bude realnost uz Računovodstvenu konzolu koja je sastavni deo PANTHEONa za računovođe.

Računovodstvena konzola omogućava automatizaciju računovodstvenih procedura, proveru upozorenja o greškama i pregled obavljenog posla. Namenjena je efikasnijem radu računovodstvenih službi. Neke od osnovnih funkcija uključuju: pregled obavljenog posla u više baza podataka i prenos ovih podataka na periodično fakturisanje. Tu je i pristup kontrolnim ispisima glavne knjige za više baza podataka preduzeća na jednom mestu, svakodnevno slanje kontrolnih ispisa na e-mail adresu, otvaranje dokumenata i ispisa u drugim bazama podataka putem prečica, automatsko knjiženje izdatih, primljenih ili poslatih faktura, postavljanje sopstvenih prečica za funkcionalnosti u programu, ograničavanje pristupa ili uvida u pojedine delove programa na osnovu zadatih ovlašćenja, izvoz podataka, šifarnika i izveštaja u pdf ili excel za dalju obradu, kreiranje prilagođenih izveštaja i analiza pored mnogih gotovih standardnih izveštaja.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X