, , ,

Automatizacija, povezivanje i razmena podataka u PANTHEON-u

17 Okt 2022

U nastavku predstavljamo tri teme koje donose automatizaciju, povezivanje i razmenu podataka u PANTHEON-u;

  • PANTHEON-ov server za automatizaciju (PAAS), koji omogućava automatizaciju operacija i izvršavanje zadataka bez intervencije korisnika,
  • Automatizacija i digitalizacija u proizvodnji i
  • PANTHEON distribuirani servisi (PAWS), koji omogućavaju brzo i efikasno povezivanje različitih raštrkanih sistema i razmenu poslovnih podataka unutar i van kompanije.

O ovoj temi razgovarali smo sa Domenom Lukančičem, konsultantom za PANTHEON iz kompanije Datalab SI d.o.o. i Jasnom  Rihter, produkt menadžerom za Hefaist modul i PAWS iz kompanije Datalab Tehnologije d.d.

Prvo, hajde da predstavimo PAAS, kako ga skraćeno zovemo. Domen, možeš li nam objasniti šta je PAAS?

PAAS je PANTHEON-ov server za automatizaciju koji nam omogućava da automatizujemo poslovanje i obavljamo zadatke bez intervencije korisnika.

Može da izvrši mnoge zadatke za nas koje bismo inače morali da pokrećemo ručno kroz PANTHEON. PAAS se najlakše opisuje kao „korisnik robota“.

PANTHEON-ov strežnik za avtomatizacijo (PAAS)

Tako možete npr. u računovodstvenom servisu koristimo za pokretanje automatskog knjiženja ili automatskog prijema izvoda svih banaka svih klijenata.

U proizvodnji, npr. koristi se za kontrolu robota ili kompjuterski kontrolisanih mašina. Sadrži dve komponente: PANTHEON Automation i PANTHEON REST.

Prva komponenta je „PANTHEON Automation“ gde se postojeći automatizovani zadaci izvršavaju automatski na serveru.

Da bismo ga omogućili, dovoljno je u podešavanjima automatskog pokretanja zadataka naznačiti da želimo da pokrenemo zadatak na serveru za automatizaciju.

Ranije ste spomenuli i opisali prvu komponentu. Šta je druga komponenta i ako možete da nam objasnite sve malo detaljnije?

Druga komponenta, PANTHEON REST, je takozvani procesni servis koji nam omogućava da isporučimo veći deo PANTHEON sistema preko API-ja razmenom JSON objekata.

PANTHEON obrađuje svaki PAAS zahtev. To znači da pristupamo metodama za dobijanje izvoda, za rad sa dokumentacionim sistemom (DMS) i za upravljanje poslovnim procesima.

Uključen je DMS sistem, PANTHEON Vorkflov i veze sa državnim servisima.

API radi u oba smera. Ovo nam omogućava da otpremamo i preuzimamo dokumente ili prilozi u DMS.

Čita podatke iz zadataka poslovnog procesa ili šalje podatke u sam poslovni proces i samim tim u dalju obradu.

PAAS je PANTHEON-ov server za automatizaciju koji nam omogućava da automatizujemo poslovanje i obavljamo zadatke bez intervencije korisnika. Kako i gde možemo pratiti i upravljati izvršavanjem zadataka?

PAAS Kontrolna tabla

PAAS kontrolna tabla nam omogućava da pratimo i upravljamo izvršavanjem zadataka. Pogledajte kako da ga koristite u videu u prilogu ispod.

 

Kakva je veza između PAAS-a i WorkFlow-a?

PANTHEON workflow je sistem koji nam omogućava da detaljno implementiramo poslovne procese. PAAS dodaje REST API podršku samom našem poslovnom procesu.

To pomeni, da je elemente delovnega procesa možno preveriti, potrditi, poslati ali naložiti preko REST API-ja.

Postoji mnogo uređaja koji nam omogućavaju da razmenjujemo i obrađujemo podatke: telefoni, pametni satovi, ekrani, onlajn aplikacije, onlajn servisi, CRM, web prodavnice.

 

Ali šta je sa licenciranjem za PAAS?

Osnovna verzija je već uključena u licencu PANTHEON Veb Light?

Napredna verzija PANTHEON PAAS PRO obuhvata različite funkcionalnosti: periodično izvršavanje poslovnih procesa i pokretanje ARES procedure, periodično izvršavanje AutoDoctoring-a i tako dalje.

Trenutno je besplatno. Za korišćenje je potrebna licenca za konektor za svaki uređaj kojim se upravlja preko PAAS-a.

Da biste aktivirali naprednu verziju PAAS PRO, kontaktirajte svog partnera za podršku ili Datalab na 0114048604 ili na prodaja@datalab.rs.

 

Nastavljamo s temom Automatizacija i digitalizacija u proizvodnji. Kako biste najbolje predstavili ovu temu?

Najlakši način da zamislite automatizaciju i digitalizaciju u proizvodnji jeste da pogledate fabriku budućnosti u video snimku koji se nalazi ispod.

Kako PANTHEON komunicira sa mašinama u proizvodnji?

Iz PANTHEON-a možemo slati podatke o radnim nalozima na OPC UA server, odakle ih kontroler čita i prosleđuje mašini. Pogledajte detalje o radu i komunikaciji između mašine i PANTHEON-a u videu u prilogu ispod.

 

Možete li nam objasniti kako smo razvili rešenje i da li se ono već koristi u praksi?

Pre svega želim da napomenem da smo rešenje razvili na pravom testnom proizvodnom mestu, u saradnji sa razvojnim centrom Novo mesto – fabrikom budućeg LABTOP-a.

Trenutno smo u fazi potvrđene pripreme projekta u JAV-u koji proizvodi prestižne felne dizajnirane po želji kupca za brend Brock.

Tamo ćemo povezati proizvodne linije direktno sa upravljanjem mašinama sa PANTHEON-om.

Takođe smo započeli saradnju sa jednom od najvećih farmaceutskih kompanija sa Kosova – Asgetom. Kompanija želi da uvede automatizovanu liniju i da je poveže direktno na PANTHEON.

Automatizacija i prilagodljivost PANTHEON-a je jedna od njegovih ključnih prednosti. Isto tako, povezanost između različitih distribuiranih sistema je apsolutno neophodna za rad kompanije. Ovo poslednje omogućavaju PANTHEON onlajn servisi. Da li bi Jasna mogla da nam ih detaljnije predstavi?

PANTHEON onlajn servisi omogućavaju brzo i efikasno povezivanje različitih raštrkanih sistema i razmenu poslovnih podataka unutar i van kompanije.

PAWS kao alat za deljenje podataka

Uz pomoć onlajn servisa, korisnici mogu pristupiti svim podacima isto kao i u fizičkom obliku.

Fabrike, onlajn prodavnice, CRM sistemi, WMS sistemi i slično su integrisani preko onlajn servisa.

Uz pomoć API metode možemo pripremiti željene podatke koda kao što su Identiteti, Subjekti… ili transakcijske podatke radnih naloga, naloga, faktura itd.

Podatki

 

Gde naši korisnici dobijaju informacije o onlajn uslugama?

U tu svrhu napravili smo katalog onlajn usluga, koji je dostupan za testiranje na https://paws.datalab.eu. Detalje pogledajte u videu u prilogu ispod.

 

Kako da počnemo da koristimo web servise?  Da li je potrebno nešto da se instalira? 

Za stvarni početak korišćenja web servisa potrebno je pripremiti razvojno okruženje. Instalacija je veoma laka. Detalje pogledajte u videu ispod.

 

Koje su praktične prednosti korišćenja onlajn usluga?

Pre gotovih API-ja, učinili smo ih otvorenim i podržanim svim metodama, pružajući vam tako širok spektar opcija da ih prilagodite svojim potrebama.

Prednosti

 

U videu ispod pogledajte integraciju PANTHEON-a sa sistemom upravljanja proizvodnjom – MES.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X
Group 11
PANTHEON Web Light

Jednostavan sistem planiranja i evidentiranja rada i odsutnosti zaposlenih