, , ,

Poslovna analitika u praksi

2 Nov 2022

Poslovna analitika nam je potrebna da donosimo bolje poslovne odluke i time postižemo bolje rezultate. U nastavku, u intervjuu sa Fikretom Hamzagić, konsultantom za PANTHEON iz kompanije Datalab BA d.o.o., predstavljamo poslovnu analitiku u praksi.

 

Izveštaji su važan deo poslovne analitike. Obično ih pripremamo za pregled i kontrolu operacija. Kakvo je korisničko iskustvo prilikom izrade izveštaja?

Značajno smo unapredili kreiranje izveštaja. Za bolju transparentnost i jednostavniji dizajn izveštaja, sada možemo da koristimo opciju naprednog dizajna izveštaja.

Ovu opciju vam predstavljamo u videu u prilogu ispod*.

 

Izveštaji sadrže podatke iz ZEUS analiza. Da li smo pripremili i pojednostavljenja obrade podataka?

Jedno od ključnih poboljšanja u ovoj oblasti je mogućnost obavljanja pripreme podataka za kontrolne table i obrade kocke za OLAP analizu preko PANTHEON servera za automatizaciju.

Do sada smo, kako za obradu kocki, tako i za druge zadatke, morali da pravimo određene prečice sa parametrima i da ih pokrećemo.
Sada je dovoljno da izaberete bazu podataka na serveru i izaberete Automatsko pokretanje u administratorskoj konzoli.

Ovu opciju vam predstavljamo u videu u prilogu ispod*.

 

U oblasti finansijskog planiranja najčešće menjamo formule bilansa na kraju godine. Posledica ovakvih promena bila bi da bi bilo teško utvrditi gde su tačno napravljene.
Da li smo napravili korak ka računovođama i drugim korisnicima ovde?

U oblasti finansijskog planiranja, kako bismo lakše prepoznali razliku između finansijskog plana i referentnog bilansa, osmislili smo funkcionalnost koja boji linije plana kada se menjaju, čime se korisniku pokazuje da formule su izmenjene.

Promena boje na finansijskom planiranju
U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Šta je sa planiranjem prodaje i nabavke?

Takođe smo implementirali poboljšanja u oblasti planiranja prodaje i nabavke, što u praksi omogućava detaljniju analizu poslovanja. Kao novinu, sada možemo da vršimo analize po odgovornim licima, po bar kodovima i po nazivu artikla.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Koje su nove funkcije na kontrolnim tablama?

U kontrolne table smo dodali mogućnost korišćenja OLAP i Ad-hoc analiza. To znači da OLAP i Ad-hoc  analize mogu da se pregledaju i koriste i na kontrolnim tablama.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

 

Fikreta reci nam kako korisnik može poboljšati transparentnost kontrolne table, posebno u slučaju velikih količina podataka?

Ako element kontrolne table sadrži veliku količinu podataka, može se uvećati i dalje analizirati pomoću opcije Zoom.


Da bismo olakšali pregled velikih količina podataka, dodali smo mogućnost izračunavanja ukupnih vrednosti u tabelarne elemente, u obliku zbira vrednosti.
Na ovaj način korisnik više nema potrebe da ručno sumira podatke tabelarnih grafičkih elemenata, već je ova opcija već dodata elementu.

U video snimku ispod* predstavljamo vam ovu opciju.

*Spotovi su pripremljeni na jeziku autora, kako su predstavljeni na PANTHEON konferenciji, Opatija 2022.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X
Group 11
PANTHEON Web Light

Jednostavan sistem planiranja i evidentiranja rada i odsutnosti zaposlenih