, ,

Kako online poslovanje unapređuje saradnju između knjigovođe i klijenta

15 Jul 2020

Online poslovni program pruža bolje korisničko iskustvo kako za knjigovođu tako i za klijenta

U poslednjih par meseci došlo je do drastičnih promena u svim oblastima poslovanja. I mala preduzeća i računovođe i knjigovodstvene agencije bili su prinuđeni da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji. Digitalizacija računovodstva i beskontaktna razmena dokumenata postali su stvarnost praktično preko noći.

„Ako pre nego što je epidemija proglašena, kompanije nisu bile svesne ili možda nisu verovale u snagu i potrebu digitalizacije poslovanja, njihovo mišljenje se sada promenilo. Poslovanje bez papira postalo je imperativ, a kompanije su počele da ubrzavaju svoju odluku o korišćenju naprednih usluga i programskih rešenja u oblaku. Ovo je ujedno i idealna kombinacija za rad između knjigovodstvene agencije i preduzetnika „, kaže Senka Šrot, konsultant odeljenja podrške u kompaniji Datalab SI d.o.o.

Računovodstvo u oblaku

Računovodstva se najčešće opredeljuju za softverska rešenja u oblaku jer im ona nude mogućnost da ga koriste za više nepovezanih poslovnih subjekata u okviru jedne šeme licenciranja. Većina naprednih softverskih rešenja kao što je PANTHEON, imaju licence uređene tako da računovođe mogu pristupiti svim bazama podataka svojih klijenata. Većina šema licenciranja u oblaku je fleksibilna, pa računovođe uvek imaju mogućnost iznajmljivanja dodatnih licenci ili smanjenja broja licenci i na taj način plaćaju samo ono što im je zapravo potrebno i ono što zaista koriste.

Budući da računovođe rade sa klijentima na istoj bazi podataka, nema potrebe da dvostruko unose ili uvoze podatke. To takođe omogućava efikasniju razmenu dokumenata između računovodstva i klijenta, jer virtuelna razmena štedi vreme i novac. Sva dokumenta koja kupac uvozi u Cloud odmah se vide i kod računovođe. Na taj način računovođa izbegava traženje dokumenata po folderima jer je knjigovodstveni program u oblaku centralizovani sistem za smeštanje svih dokumenata koji inače cirkulišu kompanijom i smeštaju se na različitim lokacijama ili fasciklama.

Knjigovodstvena rešenja u oblaku omogućavaju knjigovođi i klijentu pristup u bilo koje vrijeme i sa bilo kog uređaja koji ima internet konekciju. To korisnicima omogućava mobilnost i mogućnost rada sa bilo kog mesta, uključujući i od kuće i na daljinu. Cloud rešenje omogućava pristup trenutnim podacima i analizama, što zauzvrat ima pozitivan uticaj na donošenje odluka i doprinosi većoj transparentnosti poslovanja. Na ovaj način knjigovođa ili knjigovodstvena agencija izbegavaju troškove održavanja sopstvene serverske infrastrukture i brigu o nadogradnjama, jer su nadogradnje automatske, a ponuđač rešenja brine se o svim popravkama i zakonskim usklađenima.

Za sigurnost takođe ne treba da brinu. „Sigurnost podataka je još jedna prednost. Kada koristite PANTHEON Cloud ili Web rešenje u hostingu, podaci kompanije se sigurno čuvaju na Telekomovim serverima, a sigurnosne kopije se takođe automatski kreiraju. Ne postoji bojazan da će podaci biti izgubljeni ili uništeni „, dodala je Šrotova.

eKnjiženje

eKnjiženje je sistem za automatsko prepoznavanje sadržaja skeniranih faktura ili dokumenata, koji omogućava prikupljanje i prepoznavanje podataka sa papirnog dokumenta i pretvara ih u elektronski oblik, a samim tim i automatsko knjiženje u bilans stanja i glavnu knjigu. Kada koristite eKnjiženje potpuno nestaje potreba za ručnim unosom ili ponovnim unosom podataka sa dokumenata, a mogućnost grešaka je značajno smanjena. Uz to, eKnjiženje je značajno jeftinije i brže od ručnog unosa podataka. Na ovaj način, knjigovođa obavlja svoj posao brže, a uštede može preneti i na kupce u vidu jeftinijih usluga.

Sigurni smo da ćete jako brzo osetiti sve prednosti ovakvog načina poslovanja. Da bismo vam maksimalno u tome pomogli stavljamo vam na raspolaganje korišćenje online poslovnog programa i alata za digitaliaciju potpuno besplatno do 31.8.2020. Više o akciji pogledajte na https://www.datalab.rs/go-digital-besplatan-poslovni-program-i-alati-za-rad-od-kuce/

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X