Kako izbeći katastrofu gubljenja podataka?

23 Jun 2020

Da li ste ikada izgubili ceo imenik prilikom promene telefona? Loše iskustvo, zar ne? Ili se računar pokvario i celokupna arhiva je nestala: od e-pošte do datoteka, svih ugovora, dokumenata, slika. Verovatno biste u tom trenutku dali sve kako biste mogli da vratite sat i uradite kopiju svih podataka. Sad razmislite kako biste se osećali ako izgubite sve podatke i informacije vaše kompanije. Blago rečeno, ovo bi bila totalna katastrofa. Poslovni procesi bi prestali i trebalo bi vam dosta vremena da se svakodnevna rutina vrati u standardne šine. Vreme je novac, što znači gubitak velikih suma novca. Da ne spominjemo kako neke informacije i dokumenti ne bi bili vraćeni i bili bi tako izgubljeni zauvek.

“Ali to se meni ne može dogoditi” i Marfijev zakon

Informacije su srž svakog poslovanja. E-mailovi, informacije o klijentima, dokumentacija, fakture, ugovori, podaci o zaposlenima itd. su podaci bez kojih se ne može zamisliti vođenje posla.

Ako nešto može poći naopako, poći će naopako.” – Edward Aloysius Murphy

Ravnodušnost u upravljanju dokumentima može ugroziti vaše poslovanje.

  • Šta biste učinili ako neočekivano izgubite veliki deo poslovnih informacija zbog napada na informacioni sistem, prirodne katastrofe, požara ili kvara?
  • Kako čuvate arhivirane ključne podatke?
  • Kako biste vratili svoje podatke u slučaju gubitka?
  • Kakav bi to uticaj imalo na svakodnevno poslovanje vašeg preduzeća?

Verovatno ste čuli za sigurnosne kopije i koliko su važne, ali niste uvereni da se vašem poslu, vašim podacima, može dogoditi bilo šta loše. Ruku na srce, takva ravnodušnost vas može skupo koštati. Razmislite samo o tome šta može poći po zlu, što može u potpunosti poremetiti – ako ne i onemogućiti – vaše poslovanje: kvarovi na serveru, tehničke greške, gubitak arhive, nenadograđene baze podataka koje nisu u skladu sa važećim zakonom, hakovanje, oluje i požar, poplave, krađe podataka itd. Verovatnoća da vas takva neprijatnost zadesi i nije velika, a posledice mogu biti pogubne za vaše poslovanje. Svako ometanje protoka podataka i informacija igra veoma veliku ulogu u kvalitetu rada i profitabilnosti kompanije. Proaktivnost u zaštiti podataka i pravilna pripremljenost u slučaju nesreće, nisu samo preporučljivi, već su neophodni.

Kako možete sami da se pobrinite za sigurnost podataka?

Mnoge kompanije još nisu krenule putem potpune digitalizacije, a mnogi dokumenti i informacije i dalje se čuvaju u fasciklama, arhivama kompanija, na internim serverima itd. Ako u svom radu koristite poslovno informacioni sistem PANTHEON, imate priliku da na jednostavan način sačuvate svoje podatke – možete da napravite sigurnosnu kopiju (backup) baze podataka kao i da sve dokumente „koji kruže po kompaniji“ prenesete u sistem za upravljanje dokumentima (DMS), čime ćete uštedeti sebi puno vremena, izbeći frustracije i nepotrebne brige, jer će se vaši podaci sigurno čuvati na najsigurnijim serverima u Srbiji – serverima Telekoma Srbije.

Napravite sigurnosnu kopiju baze podataka!

Smisao kopiranja podataka na sigurno mesto je da možemo da vratimo izgubljene podatke lako, brzo i bez ometanja. Sigurna arhiva, pristup podacima i brzi povratak podataka ključne su prednosti koje će osigurati da poslujete bez brige i straha od gubitka podataka, a u najgorem slučaju sve podatke ćete lako povratiti i brzo nastaviti sa radom.

 

Kada odlučite da napravite sigurnosnu kopiju svojih baza podataka, pitaćete se sigurno koje su Vaše mogućnosti, ko treba da kreira sigurnosne kopije i gde u programu možete da je uredite. Predlažemo da se konsultujete sa našim konsultantima kako bi oni na osnovu vaših očekivanja i potreba mogli da vam obezbede sve potrebne informacije kao što su koliko prostora za skladištenje vam je potrebno i kako da napravite sigurnosnu kopiju. Više informacija o paketima sigurnosnih kopija i cenama možete dobiti od naših konsultanata (011 404 86 04, prodaja@datalab.rs).

 

Takođe možete pogledati i webinar Zašto je sigurnosna kopija neprocenjiva koji je pripremila naša koleginica Mirjana Miovski.

 

Da zaključimo ukoliko ste ikada bili u nedoumici da li vam je zaista potrebna sigurnosna kopija, samo se prisetite neke situacije kada je tehnologija zakazala, a vi ostali bez vaših podataka.

Da biste bili uspešni u svom poslu morate biti spremni na sve!

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X