Kako sigurnosna kopija može da spasi vaš biznis?

14 Jul 2022

Podaci su osnova svakog poslovanja i ne smemo dozvoliti sebi da ih izgubimo, jer bi to izazvalo velike probleme ili čak ugasilo kompaniju.

Ukoliko u svakom trenutku posedujemo rezervnu kopiju važnih podataka u kompaniji, štedimo mnogo briga u slučaju gubitka podataka, kao i truda i vremena za oporavak. Postoji mnogo scenarija u kojima možemo izgubiti podatke kompanije. Lako možemo zamisliti kako slučajno izbrišemo e-poštu ili fasciklu sa računara punog dokumenata. Na primer, takođe možemo nehotice preneti virus koji će se proširiti na druge računare u kompaniji. Vaš računar može biti i oštećen ili ukraden. Razmislite o tome koliko će vam vremena trebati da oporavite svoje podatke i koliko će vas to koštati. Stoga, rešite probleme na vreme pre nego što se dogode.

Nedavno smo imali primer kako se jedna velika državna ustanova bori sa hakerskim upadom i mogućnošću gubitaka veoma važnih podataka od javnog značaja. Dakle, niko nije pošteđen, a oni najveći su uglavnom i najranjiviji.

Podatke uvek treba da imamo i negde drugde

Znamo da potreba za rezervnim kopijama raste iz godine u godinu. Statistike pokazuju da mnoge kompanije koje su izgubile podatke na određeno vreme ili zauvek – prestaju da posluju. Ako ne odmah, onda ubrzo posle gubitka. Sa uslugom hostinga dobijamo više sigurnosti podataka nego što ih imamo samo na lokalnim serverima. Ali sama usluga nije rezervna kopija. To je rezervna garanciju da ćemo moći da pristupimo podacima ako iz bilo kog razloga nestanu sa nekog drugog mesta. Ali šta da radimo ako izgubimo sve, sve podatke u kompaniji, uključujući i podatke klijenata i partnera sa kojima radimo? Nesreće, kvarovi, zlonamerni napadi, sve to može da se desi svakom od nas. Iako većina donosilaca odluka danas smatra da je iznajmljivanje serverskog prostora na udaljenoj lokaciji skuplje nego što je potrebno, oni nisu dovoljno svesni da će stvarni troškovi uslediti ako ne ulože u bezbednost, rezervne kopije i zaštitu na vreme. Pravljenjem rezervnih kopija podataka u klaud obezbeđujemo da nas podaci, u slučaju da ih na ovaj ili onaj način izgubimo iz kompanije, čekaju na drugom mestu. Podaci kompanije se u redovnim intervalima šalju na udaljenu lokaciju u oblaku, gde su takođe zaštićeni od različitih katastrofa. Ono što je najvažnije, ako su lokalni podaci ugroženi, možemo vratiti rezervnu kopiju i obezbediti kontinuitet poslovanja kompanije.

Šta je PANTHEON sigurnosna kopija?

PANTHEON baze podataka možete čuvati na udaljenoj, bezbednoj lokaciji u oblaku i što se ove teme tiče – biti bez brige. PANTHEON sigurnosna kopija (back-up) znači da čuvamo kopiju PANTHEON baze podataka u data centru (Telekom Srbija), i na ovaj način možemo automatizovati svakodnevno kreiranje kopija najvažnijih podataka kompanije. Više o ovom rešenju možete pogledati na LINKU.

Da li znate šta je eDokumentacija?

Ukratko, eDokumentacija je skladište celokupne dokumentacije koja se koristi u kompaniji. Tu se čuva sva pošta, sva knjigovodstvena i komercijalna dokumentacija kao što su ugovori i aneksi, tehnička dokumentacija (npr. uputstva za upotrebu, garantni listovi…). Na ovaj način možete zaboraviti na fascikle i sada sve skladištiti elektronski i na bezbednom mestu. Mi u Datalabu smo posvećeni obezbeđivanju podataka o klijentima uspostavljanjem višestepene zaštite poslovnih i finansijskih podataka. PANTHEON rešenja imaju ugrađene bezbednosne karakteristike i standarde koji omogućavaju bezbedno poslovanje i zaštitu podataka u lokalnim i host rešenjima. Sa PANTHEON rešenjima uspostavljate siguran sistem zaštite podataka. U pitanju je nova dimenzija zaštite poslovnog sistema u vidu naprednih sistema sertifikacije na više nivoa i drugih bezbednosnih sistema. Ona obezbeđuje sveobuhvatnu bezbednost podataka i potpunu kontrolu nad protokom informacija u vašoj kompaniji. Više o rešenjima za ePoslovanje možete pogledati OVDE.

 

 

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X