,

Okrenimo se budućnosti: Novogodišnji saveti za računovođe!

25 јан 2018

 

Da li ste vi možda knjigovođa ili računovođa? Ako jeste na pravom ste mestu. Osim što ćemo vam standardno poželeti uspešnu novu poslovnu godinu, pokušali smo sastaviti i nekoliko saveta ili preporuka kako to rade savremene računovođe, čime se bave i na šta oni obraćaju pažnju u 2018 godini.

Čini se kako će poslovni ambijent ove godine biti nešto povoljniji nego do sada, a na svima nama je da ga iskoristimo. Ekonomski analitičari su za 2018. godinu prognozirali povoljniju poslovnu atmosferu, povećanje plata zaposlenih kao i pojačanje rasta javnih investicija, rast izvoza, i rast privatnih investicija.

Povoljnije poslovanje bi, nadamo se, trebalo da podrazumeva i više posla u firmama, a samim tim i krajnji rezultat – više posla za računovođe.

Istražili smo neke od najboljih praksi računovođa širom sveta, razmotrili šta to sve oni rade i osmislili nekoliko saveta za koje mislimo da bi bar malo mogli olakšati vaš posao.

Pobrinuću se da imam sigurnosnu kopiju podataka u svakom trenutku

Sigurnosne kopije podataka bitan su deo pametnog upravljanja poslovima klijenata. Preuzmite odgovornost za vlastite poslovne podatke i podatke svojih klijenata osiguravajući da imate strukturiranu politiku koja se bavi zaštitom. Ako klijentu preporučujete svoj rad, svakako mu preporučite i sigurnosno kopiranje. Imajte u vidu da sigurnost nečijih podataka zavisi od vas. Nemojte zaboraviti pojasniti klijentima da ukoliko nemaju sigurnosne kopije biće izloženi mogućnosti gubitka podataka usled pada sistema, nepogoda, krađe ili bilo kog drugog razloga.

Proširiću svoje usluge – savetovati!

Razvijte svoju praksu slušanjem onoga što vaši klijenti imaju da kažu. Stavite konstruktivnu kritiku u akciju. Kupci su u srcu bilo kog uspešnog poslovanja u kom ste i Vi zajedno sa njima. Upotrebite sve informacije koje Vam kolege i klijenti prenesu i  iskoristite ih kako biste 2018. mogli zapamtiti kao najbolju poslovnu godinu. Biti knjigovođa/računovođa sada uključuje mnogo više od pukog broja – vaše računovodstvene usluge mogu obuhvatati IT podršku, procenu rizika, lične financije, planiranje sukcesije i strategije za preduzetnike. Na taj način možete dodati vrednost vašem poslovanju i postati ne samo računovođa, već pouzdani poslovni savetnik – prepoznajući potencijalne probleme pre nego što se pojave, pronalazeći načine da svoje klijente spremite na poreske obveze i pomažući im u financijskom planiranju za budućnost. Te stvari su vašim klijentima mnogo korisnije nego jednostavno ispunjavanje usluga.

 Investirati u profesionalni razvoj!

I sami ste svesni da morate raditi na sebi i svojim veštinama kako bi išli u korak sa vremenom – zakonima, novim tehnologijama i načinima efikasnijeg poslovanja. Poslednjih nekoliko godina u oblasti računovodstva došlo je do napretka na području tehnologija koje računovođama olakšavaju poslovanje i svakodnevni rad. A da li Vi znate iskoristiti sve što vam se nudi? Dakle, jasno je da treba da se edukujete – konstantno. Bilo da se radi o modernim načinima prikupljanja informacija kako biste iskoristili sve prednosti digitalizacije ili o učenju neke nove veštine u svom svakodnevnom radu. Razmislite o kursevima za operacije i programe koje svakodnevno koristite.

Pridružiću se grupama i stranicama gde mogu saznati više o svom radu

Ove godine podelite svoje znanje, ali i saznajte nešto novo od svojih kolega. Društvene mreže nam nude mnogo opcija kako lakše možemo doći do informacija, podeliti iskustva ili pomoći nekome u nevolji. Na internetu u roku od nekoliko minuta možete pronaći sve što vam treba, a ukoliko se prijavite na stranice i grupe koje redovno objavljuju korisne sadržaje, možda ćete dobiti neke informacije za koje niste ni znali da Vam mogu biti od koristi. Verujemo da ste i sami svesni da šta god da radite neko drugi je verovatno to već nekada radio. Zašto onda ne poslušati njegove savete. Ako znate nešto dobro da uradite, nema razloga da ne naučite još bolje. Posmatrajući sve to, možda i sami da napišete neki blog i podielite svoja znanja?

Jednostavno moram prihvatiti program na internetu

Ljudi, vreme je da uvedemo u praksu ono što je neminovno. Hteli to neki ili ne, budućnost poslovanja je u oblaku, ili programima na internetu. Pre ili kasnije sve vodeće kompanije će koristiti cloud usluge. Za računovođe ovakav princip rada olakšava posao, a ujedno Vam i ostvaruje bolju povezanost sa klijentima. Zamislite da Vam se kao vlasniku ili radniku u računovodstvenoj agenciji desi da imate mnogo klijenata i neki od njih posluju u cloudu, a Vi ne? Tehnički možda jeste izvodivo, a što je sa slikom o Vašim uslugama. Prebacivanje Vašeg poslovanja na oblak povećaće se produktivnost i značajno smanjiti vreme administracije – da ne spominjemo rad sa bilo kog mesta.

Da zaključimo, svakako da želite da Vam 2018. bude najbolja poslovna godina do sada. Svi to žele. Međutim, razlika je koliko će se neko stvarno posvetiti promenama koje treba da načini – odlukama koje mora donieti!

Iskoristite sve prednosti koje Vam se nude, a osim toga i mi smo Vam na raspolaganju u svakom trenutku.

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X