Istorija preduzeća Datalab

Preduzeće Datalab je osnovano 03.09.1997. u cilju razvijanja integralnih poslovno-informacionih sistema za mala i srednja preduzeća.  Osnivači Andrej Mertelj i Tomaž Teyrovsky  su preduzeće osnovali kao odgovor na bankrot preduzeća GEKKO, d.o.o. u kojem su bili zaposleni, a Andrej  je ujedno bio i partner. Preduzeće GEKKO je imalo raširenu mrežu prodavnica računarske opreme i u to vreme je bilo drugo po snazi sa robnom markom slovenačkih personalnih računara (PowerPlus). Preduzeće je dospelo u probleme upravo zbog nepreglednosti poslovanja, što je bilo posledica slabe informacione podrške. Andrej  je sebi postavio cilj da nijednom preduzetniku, zbog neodgovarajuće poslovno programske opreme, ne bi trebalo da doživi “havariju” , koju je doživeo on sam. Slogan Pretvorite podatke u profit, je naš moto od početka i jasno pokazuje našu misiju. Upotrebom savremenih informacionih tehnologija želimo da pomognemo preduzećima u transformisanju podataka, koji nastaju u poslovanju, u veći profit. Iz toga sledi naše čvrsto uverenje da je informaciona tehnologija samo nužni element, koji preduzeću treba da pomogne u stvaranju rezultata (povećanje profita), a ne da je samoj sebi svrha.

Početna ekipa od tri zaposlena stručnjaka je postavila osnove transakcijskom programskom paketu Datalab HERMES. Na ovom programu smo izgradili integralni poslovno-informacioni sistem Datalab PANTHEON. Nakon nekoliko rasta sa uobičajenim razvojem i podrškom programske opreme,  2000 smo zaključili da naš cilj možemo da ostvarimo samo sa širokom bazom korisnika. Implementacija i podrška su postali usporavajući faktori i preduzeće je trebalo da se usmeri u drugom pravcu.  Došli mso na ideju da napravimo partnerski kanal Datalaba, koji je omogućio podelu posla između Datalaba (razvoj, koordinacija) i partnera (prodaja, implementacija i održavanje). Naši centri podrške u Ljubljani, Mariboru i Kopru smo pretvorili u samostalna preduzeća u vlasništvu tadašnjih zaposlenih. Nakon prilično turbulentne godine, u kojoj smo zbog reorganizacije osetili priličan pad prihoda, nova organizacija se dobro postavila  i danas predstavlja jedan od najbrže rastućih preduzetničkih grupacija u JI Evropi. Reorganizacija nam je pomogla kod uspostvaljanja fokusa i transparentnih poslovnih procesa u našem preduzeću i sve široj partnerskoj mreži.

Datalab može da se definiše kao softversko preduzeće, koje se iz garaže podiglo do Ljubljanske berze. Ispunili smo svoja očekivanja i istovremeno smo odgovorni prema društvu i okolini. Želeli smo da dokažemo da se i u Evropi može ostvariti vizija visokotehnološkog preduzeća. Zato je 05.05.2003 na osnivačkoj skupštini osnovano preduzeće DATALAB Tehnologije d.d., koje je 01.12.2003 preuzelo poslovanje Datalaba d.o.o. Nova deliška družba (Novo deoničarko društvo), u kojem većina zaposlenih poseduje deonice.

 

Ekipa sodelavcev Datalaba pred Ljubljansko borzo

Sledeći korak je bio u junu 2008 kada je Datalab d.d. počeo da se kotira na Ljubljanskoj berzi (oznaka deonice:DATR), čime smo postali prvo tehnološko preduzeće, koje se kotira na toj berzi. Tačno dve godine kasnije, 30.06.2010, proslavili smo jubilarnog 20.000-og korisnika PANTHEON-a, 27.02.2013 smo proslavili 30.000 korisnika, a 31.03.2015 smo dobili do 40.000-og korisnika.

Datalab je danas vodeća slovenačka kompanija za razvoj poslovne informatike što može da potvrdi referentna lista kao i četiri puta zaredom osvojena titula Najboljši na Infosu – Finalista godine 1999, 2000, 2001 i 2002, Oracle EE& CIS Partner of the Year godine 2007, European Seal of Excellence 2008 i 2012, zlatna nagrada Najbolja e-rešenja i srebrna nagrada Najbolje e-preduzeće (JAPTI) i mnoga druga priznanja.

Budućnost

Naš posao nikad neće biti završen. Želimo da povećamo jednostavnost upotrebe i pokrijemo segmente poslovanja, koje još uvek ne pokrivamo. Rešavanje izazova, koja nam donose e-poslovanje i sa njima povezane niže troškove, biće jedno od najznačajnijih područja našeg rada.
Time stižemo bliže do svog cilja – razvoj najbolje poslovne aplikacije za mala i srednja preduzeća, kao i pomaganje najznačajnijem segmentu privrede, da lakše (pre)živi.

X