,

Kako osigurati da u slučaju pandemije ne bude ugroženo poslovanje preduzeća?

10 Mar 2020

Da li ste zaista spremni da radite od kuće?

Možete li da zamislite sveprisutnu pandemiju korona virusa – u Srbiji? Šta će to značiti za preduzeće ukoliko se preduzmu mere zatvaranja preduzeća i uvođenje rada od kuće –  da li su kompanije spremne za ovaj scenaro? Mi smo jedni od retkih koji ništa ne žele da prepuste slučajnosti.

»Na osnovu najnovijih informacija u vezi sa COVID-19, Datalab poduzima posebne mere predostrožnosti. Budući da širenje virusa i zdravlje naših zaposlenih i šire javnosti shvatamo veoma ozbiljno, odlučili smo da svoj rad nastavimo isključivo od kuće putem daljinskog pristupa, tj. putem e-pošte i telefona,« rekli su nam u Datalabu i dodali: „Kao jedna od ključnih infrastruktura domaće ekonomije, osećamo se odgovornim prema svim kompanijama od čijeg poslovanja zavisi naš rad da blagovremeno pokrenu preventivne mere. Informacije iz perioda testiranja koristićemo za poboljšanje pružanja usluga u slučaju pandemije.«

Početkom marta iskoristili smo priliku da testiramo mogućnost potpune digitalizacije rada preduzeća – bez prisustva zaposlenih na radnom mestu. Svi zaposleni su prvo proverili veze za komunikaciju iz svog doma, a zatim smo u kompaniji posvetili posebnu pažnju poslovnim procesima i u ekstremnim okolnostima testirali sopstvena razrađena rešenja za eDokumentaciju i eWorkflow. Odeljenja prodaje i podrške skoro su u potpunosti otkazale posete poslovnim partnerima i lični kontakt, a zajednički radni prostor zamenili video konferencijama.

Prednosti i mane

Prema brojnim studijama, rad od kuće bi trebalo da dovede do povećanja produktivnosti zaposlenih i većeg kvaliteta izvršenih zadataka. U isto vreme rad od kuće donosi prednosti za zaposlene kao što su fleksibilno radno vreme, više slobodnog vremena i prilagođavanje radnog okruženja po meri zaposlenog. Međutim ovaj način rada ima i neke nedostatke kao na primer pauze koje vrlo lako mogu potrajati više nego što su predviđene. Pored spoljnih faktora koji remete pažnju zaposlenog produktivnost može biti smanjena, komunikacija sa kolegama zbog udaljenosti može biti otežana.

Zakonodavstvo

U doba globalizacije i fleksibilnosti tržišta rad od kuće je sve rasprostranjeniji. Zbog razvoja tehnologije rad od kuće postaje sve poželjniji i pogodniji način obavljanja posla. Poslodavci ukoliko imate zaposlenog koji radi od kuće potrebno je najpre da zaposlenima obezbedite sredstva za rad za obavljanje poslova. Takođe, da bi radnik radio od kuće potrebno je i da potpiše Ugovor o radu na daljinu.

Prava radnika koji rade od kuće

Odredbom člana 42. Zakona o radu, zaposleni koji rade od kuće ili na daljinu su u potpunosti  izjednačeni sa zaposlenima koji rade u prostorijama poslodavca. Zaposleni koji radi van prostorija poslodavca ima pravo na druga primanja u vidu naknade za službeni put, naknade za ishranu u toku rada, regres, solidarne pomoći, jubilarne nagrade i druga primanja podjednako kao i  zaposleni u prostorijama poslodavca.

 

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X