Organizacije i radna tela

Datalab i naši zaposleni aktivno učestvuju u raznim domaćim i međunarodnim organizacijama i radnim telima.
Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalaba, je izvršni direktor ICT grupe Slovenian Competitvesness Council. Savez čini 7 vertikalnih grupa (ICT, zdravstvo, materijali, promet i okruženje, farmacija…) i 3 horizontalne grupe (finansijsko-poslovno okruženje, školski sistem, itd.). Na taj način nam je pružena mogućnost da korisno utičemo na usmeravanje slovenačke vlade i pomažemo u cilju postavljanja IT industrije na mesto koje joj pripada u modernom društvu.

KODA.SI je udruženje slovenačkih proizvođača programske opreme unutar Udruženja za informatiku pri Privrednoj komori Slovenije. Datalab je jedan od osnivača udruženja, dok je g. Andrej Mertelj predsednik udruženja KODA. SI.

PATENTI.SI je organizacija koja se 2005. godine borila protiv usvajanje direktive o softverskim patentima, koja bi mogla da ugrozi razvoj programske opreme u celoj Evropskoj grupaciji. Datalab je jedan od osnivača PATENTI.SI i pokriva većinu finansijskih i organizacionih potreba.

Foundation for Free Information Infrastructure je matična evropska organizacija koja se bori protiv ograničavanja inventivnosti i dominacije velikih korporacija u razvoju programske opreme. Andej Mertelj je član skupštine ove organizacije.

Datalab je član Slovenačkog instituta za standardizacijo, koji posluju u okviru Tehničkog komiteta za elektrotehniku, informacionu tehnologiju i telekomunikacije SIST/TC ITC. EURO koordinacija je sa Privrednom Komorom Slovenije i Ministarstvom privrede, pripremala preduzeća za prelazak Slovenije u euro-okruženje. Predstavnici iz Datalab-a su vodili radnu grupu za pripremu informacionih sistema u KODA.SI, pripremili gradiva i koordinirali odgovorima na otvorena piotanja. Na seminarima je predstavnik DataLab-a predavao na pet radionica širom Slovenije.

Radno telo za standardizaciju e-poslovanja pri Privrednoj Komori Srbije, a kasnije pri GS1 namenjeno je standardizaciji i popularizaciji elektronskog poslovanja između pravnih subjekata i državnih institucija.

Slovenačka tehnološka platforma za programsku opremu i usluge, povezana sa evropskom platformom NESSI (Networked European Software& Services Iniative), predstavlja otvoreno mesto na kom se znanje, strategije i potencijali za brži razvoj prepliću. Slovenačka Tehnološka platforma za softver i usluge će uticati na veću povezanost i globalnu dostupnost programske opreme, e-usluga kao i brži uticaj novih znanja i tehnologija. Osnovni zadatak Tehnološke platforme je priprema i uvođenje novih pristupa, koji omogućava razvoj ekonomije zahvaljujući korišćenju poslovnih metoda, koji su usmereni ka uslužnim delatnostima.

Za dodatna pitanja, kontaktirajte nas putem e-maila ili nas nazovite na 011 404 8600.

X