Strategija i razvojna filozofija

Strategija razvoja

Datalab se fokusira na razvoj poslovnih rešenja koja su otvorena, prilagodljiva i moćna. Želimo naša rešenja da rade u svim informacionim okruženjima i korisniku omogući slobodan izbor tehnologije u odnosu na njegove poslovne strategije. Datalab je posvećen stalnom poboljšanju i inovacijama. Verujemo u sposobnost i marljivost naših zaposlenih i partnera. Negujemo kulturu timskog rada, zaposleni koriste najsavremeniju tehnološku opremu i dodatna znanja koja im otvaraju put za optimalnu eksploataciju i rast njihovih potencijala. Razvijamo poslovni informacioni sistem, koji je modularan i omogućava jednostavna proširenja sa eksternim rešenjima naših razvojnih partnera. Našim korisnicima pružamo napredne funkcionalnosti, koje im omogućavaju da napreduju u svom poslovanju. Od 2006, Datalab je uključen u strateško partnerstvo sa Oracle-om. Datalabova programska rešenja na taj način podržavaju server ORACLE 10G, čime se proširio spektar tehnoloških platformi, koje krajnji korisnici mogu da biraju.

 

Razvojna filozofija – kaizen i evolucioni razvoj softvera

U Datalabu verujemo u evolucijski razvoj softvera. Našu ravojnu filozofiju najbolje opisuje japanski termin KAIZEN – stalna poboljšanja i napredovanje. Ovaj koncept je široko rasprostranjen u open source  zajednici, jer evolucijski razvoj dopušta brze nadogradnje po niskim cenama. Sadržaj nadogradnje  odrežuje povratne informacije korisnika, javno testiranje i korisničke grupe. Predloge procenjujemo i koristimo kao osnovu za promenu specifikacije. Specifikacija promena prati razvoj, testiranje i lokalizaciju. Tako je sve pripremljeno za izlazak nove nadogradnje. Korisnici su u mogućnosti da sami odlučuju da li će nadogradnju uraditi sami.

U proteklih osam godina razvili smo metodologiju do savršenstva. Imamo posebne alate, koji automatski povlače potrebnu lokalizaciju programa. Mehanizam za praćenje korisničkih zahteva je usko povezan pomoću (Help Deska-, i omogućava nam planiranje, raspoređivanje sredstava i obaveštenje korisnicima. Namenski internet servisi, omogućuju izradu i objavu video uputstava. Razvili smo sopstvene alate za pisanje uputstava – Datalab DocuMentor, koji nam omogućava uređivanje i usklađivanje obimnih višejezičkih uputstva za korišćenje. Proizvodnja namenskih alata i posledično povećanje produktivnosti programera je jedan od glavnih razloga za uspeh Datalaba.
Evolucijski razvoj programske opreme
Kaizen je japanska poslovna filozofija, i teži kontinuiranom poboljšanju u svim aspektima života. U stvari to je filozofija života, koja kaže da svaki aspekt života treba stalno poboljšavati. Inače, u poslovnom svetu označava napredak svih poslovnih funkcija – od proizvodnje do upravljanja. Zahvaljujući kaizen pristupu, japanska privreda je posle Drugog svetskog rata uspela da se izbavi iz rasula u koje je zapala, a danas čini sastavni deo poslovanja mnogih kompanija širom sveta. Ključni elementi su kvalitet, trud, učešće svih zaposlenih, spremnost za promene i komunikacija.

X