Novi vodič: Računovodstvo budućnosti – da li ste spremni?

јан 30, 2017 | Računovodstvo

Zamislite budućnost. Kako vam se čini da će posao računovođe izgledati? Kako je računovodstveni posao izgledao juče? A kako izgleda danas? Koliko je veliki razmak između juče, danas i sutra novog računovođe? Računovođe za 21. vek!

Dok čekamo robote, veštačku inteligenciju i super kompjutere iz mašte pisaca naučno fantastičnih romana nije loše da se podsetimo šta već danas može da se uradi kako bi se približili, bar malo, futurističkoj viziji romanopisaca.

Sadašnjost i budućnost računovodstva

U ovom vodiču detaljno ćemo pokazati kako u praktičnom smislu izgleda računovodstvo budućnosti, ali i kako već uveliko rade računovodstvene agencije i njihovi klijenti.

Trudili smo se da vodič ne bude prazna priča i teoretisanje već zbirka praktičnih primera koje mogu iskoristiti sve kompanije i računovodstvene agencije koje razmišljaju u kom smeru bi trebalo da razmišljaju kada je unapređenje i razvoj sopstvenog poslovanja u pitanju.

Praktični primeri iz prakse

Obuhvatili smo najčešće izazove sa kojima se računovodstveni servisi svakodnevno susreću. Da pomenemo samo neke:

  • unos i razmena podataka
  • elektronski servisi državne uprave (pdv prijave, završni računi…)
  • javno dostupne baze podataka = minimum grešaka i ručnog rada
  • automatski uvoz kursnih lista
  • izveštavanje i planiranje
  • automatizacija poslova (krediti i lizing, osnovna sredstva i sitan inventar, kompenzacije…)
  • konsolidovani bilansi
  • i još mnogo toga…

Upravljanje poslovanjem u svakom trenutku – automatika na Pantheon način

Svaki računovodstveni servis ima slične svakodnevne izazove. Od obavljanja redovnih aktivnosti za klijente do upravljanja sopstvenim poslovanjem.

U Pantheon smo dodali posebnu poslasticu za automatizaciju i svakodnevnih aktivnosti, ali i upravljanja poslovanjem računovodstvenog servisa.

Rešenje koje nudi Pantheon je kontrolna tabla sa pregledom računovodstvene agencije ili tima pojedinog računovođe, čime je ostvaren cilj da se napravi centar za računovođe. Sve na jednom mestu, je su uključeni i svi klijenti računovodstvene agencije.

Mogu se, na primer, proveriti pojedina dokumenta ili videti da li su svi izvodi proknjiženi, jer statusi na ekranu su obojeni. Na prvi pogled se vidi stanje i status za svakog klijenta ili za svakog računovođu. Naprednija funkcija koja je ponuđena u ovom delu jeste rad sa više preduzeća/klijenata istovremeno na istim zadacima koji su obavezni za sve na mesečnom ili godišnjem nivou.

U Pantheon-u se mogu postaviti automatizacije pokretanja knjiženja svih neproknjiženih dokumenata na primer u 2:00 noću. Ako slučajno dođe do neke greške, obaveštenje u vezi toga računovođa dobija putem e-maila koji ga čeka kada ujutro dođe na posao. Na isti način omogućeno je pokretanje računovodstvene kontrole, i kada računovođa dođe na posao čeka ga izveštaj o mogućim greškama u knjiženjima.

Pantheon radi i kada računovođe ne rade jer je pojednostavljeno upravljanje i kontrola nad kvalitetom rada.

Vizija budućnosti računovodstva

Napredak u produktivnosti poslednjih 30 godina možemo svakako pripisati boljem upravljanju podacima. Napredak koji smo doživeli kod telefona, interneta, računara, upravljanja proizvodnjom, sada dolazi i na računovodstvo.

Veća produktivnost zbog automatizacije ostavlja nam više vremena za analizu podataka.

Manje kucanja, ali više razmišljanja. Više vremena za rad sa klijentima kojima je potrebna pomoć kako bi bili uspešniji. Ako to uspe, klijent ostaje u računovodstvenoj agenciji spreman da plaća više i da daje dobru preporuku.

Sa više vremena na raspolaganju i sa dobrim podacima omogućeno je da klijenti mogu biti uspešniji. To znatno smanjuje opasnost da će klijent propasti, a agencija ostati sa nenaplaćenim potraživanjima.

Pantheon X koji je u funkciji i koji smo analizirali može da radi mnogo toga. Ne samo da radi mnogo toga, nego je i puno brži od Pantheon-a koji do sada poznajete. Brzinom se snažno diže produktivnost svih koji rade u Pantheon-u. Jer želja je da i Vi i Vaši klijenti poslujete bolje, da opstanete i da ste otporniji na teška vremena.

Vodič za računovodje

Preuzmite besplatan vodič i saznajte kako da unapredite poslovanje svog računovodstvenog servisa!

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo da obuhvatimo sve pojedince, zaposlene, saradnike, partnere i korisnike sa kojima svakodnevno učimo, stičemo i razmenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rešenja. Bez svih zajednosvega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovno i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad važi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje deli s vama! Podelite dalje…

X