,

Izveštaji za menadžment – format, podaci, informacije

6 Dec 2017

Izveštavanje je za menadžment jedna od ključnih komponenti uspešnog upravljanja kompanijom. Na osnovu podataka i informacija rukovodioci donose poslovne odluke, planiraju poslovne aktivnosti, organizuju i kontrolišu. Svi ti podaci i informacije su najčešće predstavljeni u nekakvim izveštajima. Zbog toga je ova aktivnost jako bitna za efektivna i efikasno upravljanje kompanijom.

Nikada nema vremena da se uradi kako treba, ali uvek ima vremena da se uradi ponovo!

Podsetimo se da su osnovne (primarne) funkcije menadžmenta kompanijom:

  • Planiranje
  • Organizovanje
  • Usmeravanje, vođenje i motivisanje
  • Koordiniranje i komuniciranje
  • Kontrolisanje
  • Procenjivanje i odlučivanje

Ove funkcije na bilo kom nivou menadžmenta su neophodne kako bi proces upravljanja bio efektivan – postizao rezultate.

Sve ove aktivnosti uključuje odlučivanje. Odluke mogu biti raznorodne – od rutinski dnevnih operativnih odluka, preko razrešavanja kratkoročnih problema i srednjeročnih odluka na menadžerskom nivou i sve do strateških dugoročnih odluka i kontrole rezultata i aktivnosti.

Sve ove odluke u procesu odlučivanja zahtevaju tri osnovne karakteristike:

  • Tehničke veštine u vezi sa obimom posla i odlučivanja
  • Međuljudske veštine
  • I sposobnost da se sagleda VELIKA slika (strateško razmišljanje)

Kako sve ove odluke donositi i na osnovu čega?

Jedan od mogućih i sve češćih odgovora na ovo pitanje jeste odlučivanje na osnovu dostupnih podataka. Podaci se prikazuju kroz izveštaje, a od kvaliteta podataka i izveštaja zavisi i dobrim delom kvalitet odlučivanja.

Podaci – Identifikacija i prikupljanje

Već smo pisali o značaju podataka za kvalitetno izveštavanje u jednom od prethodnih tekstova. Jedan od najvećih izazova savremenog poslovanje je identifikovanje i prikupljanje relevantnih podataka neophodnih za adekvatno izveštavanje. Često se zaboravi da je ova faza jedna od najvažnijih, a da u fazi pripreme imeplemetnacije vrlo elegantno se može uraditi revizija postojećih potreba za podacima i izveštajima.

Izveštaji – merenje i trendovi

Kako se podaci prikupljaju, poslovni događaji i efekti aktivnosti se mere i na kraju grupišu u neke smislene izveštaje. Ti izveštaji mogu biti različitog formata. Primera radi to mogu biti standardni izveštaji o troškovima, finansijski izveštaji, izveštaji o ostvarivanju plana i budžeta, izveštaji o performansama i razni ostali izveštaji. Izveštaji mogu pokazivati razne podatke koji adekvatno grupisani prikazuju potrebne informacije neophodne za odlučivanje.

Mogu biti formatirani na razne načine od kojih je možda najzgodniji format – format kontrolne table. Pantheon X podržava kontrolne table. Kontrolne table se uz Pantheon mogu koristiti u svom predefinisanom obliku (ima preko 30 predefinisanih kontrolnih tabli) ili se mogu prilagoditi specifičnim potrebama kompanija.

Dodatno, podaci mogu biti predstavljeni i u interaktivnom formatu u nekoj vrsti interaktivnih izveštaja ili sistema poslovne inteligencije. I o ovoj temi smo već pisali kada smo postavljali temu za razmišljanje da li je to Poslovni ili IT izazov.

Odlučivanje i korekcije na osnovu informacija i izveštaja

Za kraj, važno je napomenuti da sve ove stvari informacioni sistem ERP kategorije vrlo lepo rešava jer se brine o prikupljanju, čuvanju i kasnije prikazivanju podataka bilo kroz standardne izveštaje, kontrolne table ili napredne sisteme poslovne inteligencije (u slučaju Pantheon-a preporučujemo da pogledate ZEUS poslovnu inteligenciju). A sve to iz jednostavnog razloga što ERP zaista štedi najdragoceniji i jedini neobnovljiv resurs a to je vreme.

Prevovremene i tačne informacije

Podaci i informacije grupisani u jasne i smislene izveštaje dobijeni iz centralne baze podataka ERP sistema štede vreme, ubrzavaju i poboljšavaju proces odlučivanja. Iako podaci govore, ljudi donose finalnu procenu i odluku i u tom smislu odgovornost za uspešno poslovanje je i dalje na ljudima. Tako za sada stoje stvari, bar dok ne smislimo neki novi način.

Zato imajte pouzdane, pravovremene i tačne informacije kao osnov za poslovno odlučivanje.

Šta je sledeći korak?

Pogledajte rešenje Pantheon ZEUS i procenite na koji način poslovna analitika i unapred pripremljeni izveštaji za menadžment mogu pomoći vašem svakodnevnom poslovanju!

untitleddatalabDatalab tim

Simboličnim potpisom želimo da obuhvatimo sve pojedince, zaposlene, saradnike, partnere i korisnike sa kojima svakodnevno učimo, stičemo i razmenjujemo iskustvo, znanje, probleme i rešenja. Bez svih zajedno svega ovoga ne bi bilo. Čitajte nas redovno i javite koje vas teme i informacije zanimaju! Jer danas više nego ikad važi: kad imaš informaciju, imaš moć. Ekipa Datalaba svoje znanje deli sa vama! Podelite dalje…

Ne propustite korisne novosti i savete

Ukoliko želite da primate novosti sa korisnim biznis sadržajima iz naše baze znanja, molimo vas da popunite obrazac.

X